UA / RU
Підтримати ZN.ua

Склад майбутньої Єврокомісії оголосять у вересні

Голова Єврокомісії хоче бачити в її новому складі якомога більше компетентних жінок. Склад майбутньої ЄК також має дотримуватися географічної і політичної рівноваги у представництві 28 країн ЄС.

Обраний голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер отримав до 1 серпня пропозиції щодо кандидатур членів ЕК нового складу від більшості держав ЄС, заявила у п'ятницю, 1 серпня, у Брюсселі офіційний представник ЄК Наташа Берто.

За її словами, деякі пропозиції надійшли напередодні вже до півночі. Найближчим часом очікують пропозицій ще від двох держав-членів, і незабаром, вважає вона, це буде зроблено.

"Є ціла серія варіантів щодо складу майбутньої Європейської комісії. Мета цієї роботи - підготувати проект нового складу Єврокомісії до початку вересня", - пояснила прес-секретар на брифінгу.

Вона повідомила, що Ж.-К.Юнкер працює над цим у Брюсселі. Йому виділено бюро у будівлі "Шарлемань" комплексу Європейської комісії.

Завдання обраного голови ЄК - витримати серед майбутніх членів виконавчої колегії рівновагу між професійною компетенцією і політичним представництвом, яке дозволить виконувати пріоритети, викладені Юнкером на саміті ЄС 16 липня.

Берто зазначила, що деякі уряди висунули кілька кандидатів. При цьому Ж.К.-Юнкер, як він вже заявляв раніше, хоче домогтися складу Єврокомісії зі значним представництвом компетентних жінок, і держави-члени зробили пропозиції щодо таких кандидатур.

"Іноді за його наполяганням, - уточнила прес-секретар. - Але він хотів би, щоб їх було більше".

"До початку вересня ми не зможемо коментувати ані кандидатури, ані розподіл портфелів між ними", - заявила Берто.

Вона повідомила, що 30 серпня збереться Європейська Рада, від якої Ж.-К. Юнкер очікує останніх кадрових рішень держав-членів. Склад майбутньої Єврокомісії має дотримуватися географічної і політичної рівноваги в представництві 28 країн ЄС.

Потім обраний голова ЄК має прийняти остаточне рішення, і кадровий склад нової Єврокомісії стане відомий на початку вересня, сказала Н.Берто.

Читайте також:

Польща офіційно висунула Сікорського на посаду Ештон

ЄС відклав на серпень затвердження кандидатур на ключові посади

Польща скасувала проведення "Року Росії" через ситуацію в Україні

Польща і країни Балтії виступили проти призначення проросійської наступниці Кетрін Ештон