UA / RU
Підтримати ZN.ua

СК РФ назвав Ходорковського можливим замовником вбивства мера Нефтеюганська

Слідчий комітет відновив розслідування кримінальної справи.

Слідчий комітет Генпрокуратури РФ повідомив про відновлення розслідування вбивства мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова, вчиненого ще в 1988 році.

При цьому одним з фігурантів справи в СК РФ поспішили назвати екс-главу ЮКОСа Михайла Ходорковського. Більше того, слідчий комітет підозрює, що він міг бути безпосередньо замовником вбивства Пєтухова, а також ряду інших особливо тяжких злочинів", передає "Комерсант".

У слідчому комітеті переконують, що через 17 років "завдяки оперативній інформації" відкрилися "нові обставини".

В рамках розслідування СКР передбачає проведення допитів свідків і підозрюваних, серед яких, найімовірніше, буде і Михайло Ходорковський", причому його відсутність, стверджує представника СК Володимир Маркін, "не стане непереборною перешкодою для проведення з ним усіх необхідних слідчих дій".

Захист Михайла Ходорковського, так само як і адвокати засудженого за вбивство Олексія Пічугіна, з подивом сприйняли заяву Слідчого комітету РФ.

Сам Михайло Ходорковський у своєму блозі припустив, що нова кримінальна справа могла стати реакцією на виконання Гааги (арешти майна РФ за кордоном через відмову виконувати рішення Міжнародного арбітражного суду від липня 2014 року про виплати акціонерам ЮКОС 50 млрд доларів - ред.) або на "серію статей про майбутнє РФ після Путіна".

Читайте також: Ходорковський вважає конфронтацію Путіна з Заходом "абсолютно штучною"

Ходорковський був засуджений російським судом на 9 років в 2005 році за статтями економічних злочинів (за несплату податків і мошенниство). Після помилування, яке дозволило йому вийти на волю на кілька місяців раніше терміну, виїхав з Росії і проживає за кордоном.

Мер Нефтеюганська Володимир Пєтухов був розстріляний з пістолета-кулемета 26 червня 1998 року по дорозі на роботу. Перед цим ЗМІ повідомляли про його конфлікт з компанією ЮКОС з питання про відрахування податків до міської скарбниці.

Після декількох років розслідування організатором вбивства Пєтухова назвали колишнього начальника 4-го управління служби безпеки НК ЮКОС Олексія Пічугіна. Крім цього злочину, йому в провину поставили ще кілька вбивств і нападів, скоєних нібито в інтересах керівників компанії. У 2007 році так і не визнавший провини Пічугін був засуджений на довічне ув'язнення. Роком пізніше замовником назвали екс-акціонера ЮКОСа і соратника Ходорковського Леоніда Невзліна, однак на той момент він вже проживав в Ізраїлі, тому засудити на довічне ув'язнення його вдалося лише заочно.