UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація в Україні примусила НАТО скорегувати оборонну політику

Посилено військову присутність НАТО на східних кордонах альянсу: почалися спостережні польоти над Польщею і Румунією, більш ніж у два рази збільшено кількість винищувачів в "поліцейському" патрулюванні в країнах Балтії. У найближчі тижні будуть розглянуті і інші термінові заходи по зміцненню засобів стримування "прифронтових" членах альянсу.

Ситуація в Україні примусила НАТО скорегувати довготривалу оборонну політику і перспективні плани військового будівництва, заявив заступник генерального секретаря альянсу Олександр Вершбоу, виступаючи в четвер, 10 квітня в Королівському військовому коледжі Данії.

Вершбоу нагадав, що у відповідь на дії Росії Північноатлантичний альянс ухвалив низку першочергових заходів. По-перше, підтвердив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і оголосив про "довготривалому невизнання" входження Криму до складу Росії, подібно до того, як багато західні країни ніколи не визнавали входження країн Балтії до складу СРСР. По-друге, обіцяв посилити підтримку Україні через політичне та військове співробітництво. У Київ направлена група радників з питань захисту найважливіших об'єктів інфраструктури. НАТО допоможе Україні у реформуванні та модернізації збройних сил. По-третє, цілком припинено практичне цивільне та військове співробітництво в рамках Ради Росія-НАТО. Нарешті, альянс підтвердив свою головну задачу - захищати території і населення, що входять до нього країн.

Посилено військову присутність НАТО на східних кордонах альянсу: почалися спостережні польоти над Польщею і Румунією, більш ніж у два рази збільшено кількість винищувачів в "поліцейській" патрулюванні в країнах Балтії. У найближчі тижні будуть розглянуті і інші термінові заходи по зміцненню засобів стримування "прифронтових" членах альянсу.

"Крім першочергових кроків, ми також розглядаємо довгострокові наслідки недавніх дій Росії для оборонного співробітництва в НАТО, - продовжував Вершбоу. - За останні два десятиліття ми зосередилися на можливості розгортання сил для операцій далеко від власних кордонів. Зберігаючи і далі готовність до експедиційних операцій, ми, як це тепер стало ясно, повинні більш уважно поглянути і на те, як будувати і розвивати необхідні сили для оборони і стримування".

"Це означає, наприклад, необхідність переглянути військову доктрину і оперативно-стратегічні плани, щоб повністю бути готовими до швидкого реагування на загрозу силою або її застосування проти будь-якої країни або регіону альянсу, включаючи сценарії, в яких у нас буде дуже мало часу після попередження", - підкреслив він.

"Ми повинні переглянути оцінки загроз, механізми спільного використання даних, процедури раннього попередження та планування кризового реагування, врахувати непередбачуваність середовища безпеки... І повинні розглянути нові можливі варіанти розгортання сил та інші заходи щодо забезпечення впевненості всіх наших союзників", - сказав заступник глави НАТО.

"Криза також вимагає від усіх країн-членів активізувати зусилля по збільшенню нашого оборонного потенціалу, тому що надійність оборони і стримування вимагає надійних засобів. Ще до кризи ми почали пошук шляхів для багатонаціональних рішень, щоб заповнити прогалини в озброєннях, виявлені в ході останніх операцій, зробити так, щоб європейські члени альянсу взяли на себе велику відповідальність", - зазначив Вершбоу. !zn

Читайте також:

Кількість прихильників НАТО в Україні значно зросла, але єдності поки немає

Генсек НАТО звинуватив Росію в "пропаганді і дезінформації"

Генсек НАТО застеріг Росію від стратегічної помилки щодо України

Після спільних з НАТО військових навчань Україні може залишитися використовувана військова техніка