UA / RU
Підтримати ZN.ua

Система охорони здоров'я на сході України близька до краху — ВООЗ

Під загрозою життю тисяч людей у Маріуполі та інших обложених містах України  

Представники органів охорони здоров'я ООН кажуть, що дуже важливо, щоб їм було надано негайний доступ до Маріуполя та інших районів, які найбільше постраждали від бойових дій на сході України, повідомляє “Голос Америки”.

Вони стверджують, що майже всі медичні заклади та лікарні у таких регіонах або пошкоджені, або зруйновані

ВООЗ закликає забезпечити доступ до постраждалих районів для оцінки потреб системи охорони здоров'я та надання життєво важливих медичних послуг хворим та пораненим. Представник ВООЗ Бхану Бхатнагар, який зараз знаходиться у Львові, заявив, що ВООЗ досі не змогла отримати доступ до меддопомог у Маріуполі. Він також визнав, що не має відомостей про стан здоров'я населення у заблокованих російськими окупантами регіонах.

Бхатнагар сказав, що ВООЗ спрямовує допомогу, яка потрібна в Маріуполі, ближче до міста. Але він додав, що дуже важливо, щоб безпечний доступ був організований у найкоротший термін.

«Нам потрібне припинення бойових дій щонайменше на два дні, щоб доставити життєво важливі предмети постачання, а також оцінити потреби в галузі охорони здоров'я, - сказав він. - Ми чекаємо на гірше. Система охорони здоров'я зруйнована і це спричиняє всілякі наслідки. Є поранені, які потребують допомоги».

Бхатнагар зазначив, що є також люди з хронічними захворюваннями та іншими потребами у медичній допомозі, які не мають доступу до життєво важливих ліків. Він сказав, що результати нового опитування ВООЗ, проведеного серед тисячі домогосподарств по всій Україні, показують, який руйнівний вплив надає війна на їх доступ до медичного обслуговування.

«У двох з п'яти домогосподарств принаймні один член сім'ї страждає на хронічні захворювання, такі як рак, діабет і хвороби серця, - сказав він. - З них кожен третій має труднощі з доступом до медичної допомоги у зв'язку зі своїми хронічними захворюваннями. Наше опитування також показує, що війна впливає на поведінку людей, які звертаються за медичною допомогою: менше третини домогосподарств заявили, що змогли звернутися за медичними послугами».

Бхатнагар додав, що 39% опитаних стверджують, що ситуація з безпекою заважає їм звернутися за медичною допомогою, тоді як 27% кажуть, що в їхньому районі взагалі не надаються медичні послуги.

ВООЗ підтвердила 162 напади на медичні установи та персонал, внаслідок яких загинуло щонайменше 73 особи.

Читайте також: Зеленський закликав росіян розірвати інформаційний міхур та повернутися в реальність

Маріуполь зазнав безжальних бомбардувань та обстрілів з боку російських військ протягом двох місяців. Місто майже стерте з землі. Десятки тисяч людей мешкають у підземних притулках з обмеженими запасами продовольства, води та медикаментів.