UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирійська опозиція поїде на мирні переговори до Астани

Переговори спрямовані на досягнення домовленостей щодо припинення вогню, обміну полоненими та доставки гуманітарної допомоги.

Представники різних груп сирійських повстанців домовились про участь у мирних переговорах в Астані, які мають пройти 23 січня. Рішення про участь у переговорах підтримала більшість груп сирійських повстанців, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на представника повстанців Закарія Малахіф'ї. Ця домовленість була досягнута під час попередньої зустрічі повстанців в Анкарі.

Малахіф'ї зазначає, що основними пунктами переговорів в Астані будуть припинення вогню, гуманітарні питання, доставка гуманітарної допомоги та звільнення ув'язнених. Крім того, інший представник повстанців, який побажав залишитись неназваним, додав, що головним буде питання припинення вогню, а також порушення його умов проурядовими військами.

Зараз триває процес створення делегації повстанців. Делегація відрізнятиметься від тієї, зо представляла повстанців під час переговорів в Женеві під егідою ООН.

Читайте також: Туреччина побудувала 330-кілометрову стіну на кордоні з Сирією та Іраком

Раніше президент Сирії Башар Асад підтвердив готовність до переговорів з опозицією в Астані. При цьому він зазначив, що питання його подальшого перебування на посаді передбачає "обговорення конституції". Проте частина сирійської опозиції вийшла з переговорів через порушення перемир'я військами Асада. Близько десяти сирійських повстанських угрупувань заявили про замороження підготовки переговорів в Астані.

Нагадаємо, режим припинення вогню в Сирії набув чинності опівночі 30 грудня.

Основні моменти історії сирійського конфлікту читайте у спецпроекті DT.UA "Що важливо знати про конфлікт у Сирії".