UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирія знищила всі боєприпаси для хімзброї

Повна ліквідація хімічних арсеналів Сирії повинна завершитися до середини 2014 р. Бойові дії в регіоні гальмують роботу міжнародних інспекторів, які контролюють знищення хімзброї.

У Сирії знищені всі боєприпаси для хімічної зброї, заявила Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО). Вона також підтвердила, що на об'єктах з виробництва хімічної зброї неподалік від Хомса були знищені будови.

Робота інспекторів у цьому районі раніше була утруднена у зв'язку з важкою ситуацією щодо безпеки: бойові сутички між повстанцями та урядовими військами тривають.

Знищення сирійської хімзброї передбачає резолюція РБ ООН, яка була схвалена в кінці вересня 2013 р. згідно з резолюцією виробниче обладнання на сирійських об'єктах має бути знищено до 1 листопада, а повна ліквідація хімічних арсеналів Сирії повинна завершитися до середини 2014 р.

31 жовтня ОЗХО повідомила, що Сирія в терміни знищила все своє обладнання для виробництва хімічної зброї і змішування хімічних речовин.

Інспектори організації перевірили 21 з 23 об'єктів в Сирії, пов'язаних з хімзброї. Ще два відвідати було неможливо перевірити через боїв, що проходили там, проте в ОЗХО дізналися, що з тих об'єктів все обладнання було вивезено. Перевіряючі впевнилися, що все задеклароване обладнання з усіх 23 об'єктів було знищено. Також в ОЗХО тоді заявили, що влада Сирії задекларувала 1300 т отруйних хімічних речовин та їх компонентів і більше 1200 незаряджених боєприпасів. !zn

Читайте також:

WSJ: Грузин чеченського походження став одним з найавторитетніших командирів повстанців у Сирії

Хімзброю з Сирії знищать в морі на американському судні

Сирійська опозиція знову звинуватив Асада у використанні хімічної зброї