UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирія погодилася з проведенням у країні інспекцій ООН щодо хімзброї

Дипломати ООН і експерти з хімічної зброї висловлюють сумніви, що групі вдасться щось знайти, оскільки ймовірні атаки відбулися кілька місяців тому.

Група експертів ООН з хімічної зброї найближчим часом вилетить до Сирії після того, як Дамаск погодився з умовами проведення розслідування. Про це повідомили представники організації.

Очікується, що фахівці ООН відвідають три місця ймовірних атак, включаючи Хан-аль-Ассал - село неподалік від Алеппо, захоплене повстанцями у липні.

Уряд і повстанці звинувачують один одного у використанні хімічної зброї 19 березня в Хан-аль-Ассалі, коли були вбиті щонайменше 30 осіб. З міркувань безпеки місця двох інших ймовірних інцидентів, де буде проводитися розслідування, тримаються в таємниці.

Дипломати ООН і експерти з хімічної зброї висловлюють сумніви, що групі вдасться щось знайти, оскільки ймовірні атаки відбулися кілька місяців тому.

Заступник прес-секретаря генсека ООН Едуардо дель-Буей заявив, що "група відправиться найближчим часом", але не назвав ніяких конкретних дат.

У відповідності з угодою з Сирією експерти залишаться у країні на термін до 14 днів, який може бути продовжено за згодою сторін.

Діяльність групи буде включати роботу на місцях, повідомив дель-Буей.

ООН санкціонувала проведення розслідування 31 липня після досягнення "взаєморозуміння" з Сирією, про те, що воно буде включати роботу у трьох місцях ймовірного використання хімічної зброї.

Група, яку очолює шведський експерт Ейк Селлсторм, на минулих вихідних завершила підготовку до візиту у Гаазі. !zn

Читайте також:

Британські експерти знайшли в сирійському грунті сліди хімзброї

Влада Сирії звинуватила повстанців у застосуванні хімічної зброї

Сирійські повстанці розікрали сотні мільйонів, виділених Заходом на "гуманітарку"