UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сирія офіційно увійшла до Організації з заборони хімічної зброї

Щодо Сирії почала діяти Конвенція з заборони хімічної зброї, яка зобов'язує Дамаск знищити всі запаси. Найскладніше експертам буде на об'єктах, що залишаються під контролем повстанців.

З 14 жовтня Сирія офіційно стала членом Організації забороні хімічної зброї (ОЗХЗ). Тепер на неї поширюється Конвенція з заборони хімічної зброї, до якої Дамаск приєднався минулого місяця.

Документ забороняє державі-учасниці застосовувати хімічну зброю або проводити військові приготування до її застосування. Згідно зі статтею I Конвенції, Сирія повинна знищити всі запаси забороненої зброї, а також всі об'єкти з виробництва хімічної зброї на своїй території.

У вересні сирійська сторона заявила про те, що приєднається до конвенції і передала до Організації з заборони хімічної зброї та ООН дані про свої арсенали. Згодом на спеціальному засіданні в кінці вересня 41 член виконавчого органу ОЗХЗ затвердив програму прискореної ліквідації сирійських отруйних речовин, яка повинна завершитися до середини 2014 року.

1 жовтня до країни прибула група інспекторів ООН і ОЗХЗ для перевірки запасів хімічної зброї та контролю процесу її ліквідації. Основна група інспекторів чисельністю приблизно 100 осіб почне працювати 1 листопада та повинна завершити свою діяльність 30 червня 2014 року.

З 6 жовтня сирійська влада вже почала знищувати деякі види зброї, а також проводити демонтаж обладнання для того, щоб до 1 листопада цього року повністю вивести з ладу всі виробничі потужності, а також обладнання зі змішування отруйних речовин і наповнення ними боєприпасів.

Між тим, гендиректор ОЗХЗ Ахмет Узюмджю стурбований, що інспекторам буде складно отримати доступ до хімоб'єктів, розташованих на території, контрольованій опозиціонерами.

У списку, наданому сирійською владою, є кілька об'єктів з виробництва хімічної зброї, які наразі перебувають у руках бунтівників. Як зазначив Узюмджю, об'єкти переходять з одних рук до інших, тому він закликав всі сторони сирійського конфлікту підтримати цю місію, співпрацювати з ОЗХЗ і не робити місію ще більш складною.

Голова ОЗХЗ зазначив також, що інспектори побували на п'яти з не менш ніж 20 заводів, на яких можливе виробництво хімічної зброї.

Нагадаємо, процедура приєднання Сирії до конвенції з заборони хімічної зброї почалася 13 вересня. Сирійська сторона взяла на себе зобов'язання виконувати положення конвенції з моменту подання заявки. Офіційне приєднання до Конвенції відбувається після закінчення 30-денного терміну.

6 жовтня експерти ОЗХЗ приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії. !zn

Читайте також:

Операція з ліквідації сирійської хімзброї стане першою у своєму роді

Експерти ООН почали ліквідацію хімічної зброї в Сирії

zn
Україна не зможе взяти участь у ліквідації сирійської хімзброї, незважаючи на обіцянку Януковича