UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сильна повінь в Австралії стала наслідком зміни клімату — NYT 

Близько 20 тисяч австралійців покинули свої будинки, а понад 150 шкіл було зачинено унаслідок повені.

Країна, яка всього лише рік тому страждала від масштабних пожеж, зараз зіштовхнулася з повенями, найбільшими за останні десятиліття. Усе це може бути наслідками зміни клімату, пише The New York Times.

Громадянка Австралії ​​Келлі Міллер стояла біля дверей свого будинку у понеділок, спостерігаючи, як піднімалася вода.

"Це відбувалося дуже швидко", - сказала вона.

Два масові шторми зійшлися над Східною Австралією, спричинивши сильні дощі, які зрештою призвели до рекордної повені.

Близько 20 тисяч австралійців були змушені евакуюватися, а понад 150 шкіл було зачинено. Представник уряду штату Нового Південного Уельсу Шейн Фіцсіммонс описав цю подію як чергову складну катастрофу. Минулого року масштабні пожежі зруйнували величезну частину території. Цього року грози спровокували підвищення рівня води в річках, що призвело до повені, найбільшої за останні десятиліття в Австралії.

Ku-Ring-Gai SES/facebook

Вчені зазначають, що обидві катастрофи представляють нову норму Австралії. Країна є однією з багатьох, яка спостерігає тенденцію кліматичних змін та відчуває її наслідки - більш екстремальні спекотні дні та хвилі спеки, а також більша кількість опадів протягом коротких періодів.

Все це пов’язано із глобальним потеплінням, спричиненим парниковими газами. Оскільки глобальна температура піднялася, ландшафти висихають швидше, спричиняючи сильну посуху, навіть коли більше водяної пари піднімається в атмосферу, збільшуючи ймовірність екстремальних злив.

"Існує дуже сильний зв'язок між глобальним потеплінням та посиленням кількості опадів. Є вагомі наукові дані, які стверджують, що сильні дощі виникають саме через глобальне потепління", - сказав Енді Пітман із Університету Нового Південного Уельсу.

Ku-Ring-Gai SES/facebook

Консервативний уряд Австралії, значною мірою стійкий до рішучих дій щодо зміни клімату, які можуть загрожувати індустрії викопного палива в країні, не розглядав ці причинно-наслідкові зв’язки.

Прем'єр-міністр Скотт Моррісон запропонував допомогу людям, які були змушені покинути свої будинки, і кілька десятків районів вже оголошено зонами катастрофи.

"Це ще один період випробувань для нашої країни", - сказав він у понеділок.

Віндзор може стати одним із найбільш постраждалих місць. За вихідні рівень води в річці Хоксбері швидко піднявся, і, як очікується, може піднятися ще більше.

В історичному центрі міста та поблизу нього багато підприємств, що були поруч із річкою, у понеділок не працювали, а деякі люди ставили мішки з піском біля своїх дверей. Центральне місце зустрічі, здавалося, було біля підніжжя Віндзорського мосту, де телевізійні групи та натовпи людей у ​​гумових чоботях спостерігали за катастрофою.

Новий Віндзорський міст, який відкрився лише кілька місяців тому, повністю опинився під водою. Попри те, що міст спеціально побудували вищим, ніж був його «попередник» на випадок повені, рівень води піднявся настільки, що його майже не було видно.

Місцеві жителі точно не чекали на таке підвищення рівня води.

Рейчел Голдсуорсі, яка володіє будинком поблизу центра міста розповіла, що напередодні повені  ввечері побачила, як чоловік припаркувався, зайшов до продуктового магазину, а потім, усього лише за кілька хвилин вода піднялася настільки, що віднесла його машину.

Вчені припускають, що все це може бути наслідками зміни клімату. Ситуація в Австралії яскраво показує, що екологічні проблеми загострюються.

Читайте також: Збереження біорізноманіття допоможе зменшити наслідки зміни клімату — The Guardian

В Австралії близько 20 тисяч осіб залишили свої будинки на східному узбережжі країни через повені, викликані рясними зливами, повідомила прем'єр-міністр штату Новий Південний Уельс Гледіс Береджіклян.

На півночі штату і в північно-західних околицях Сіднея ускладнено рух громадського транспорту, не працюють пороми.