UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі та Путін висловили спільні амбіції щодо створення Євразійського клубу безпеки

Лідери Росії та Китаю посилили заклики «спільно протистояти зовнішньому втручанню»

Лідер Китаю Сі Цзіньпін та російський диктатор Владімір Путін виступили за тіснішу безпекову, політичну та економічну співпрацю між країнами євразійського регіону – на противагу західним альянсам. Це відбулося 4 липня на другий та останній день саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані (Казахстан). 

«Члени ШОС повинні зміцнювати єдність і спільно протистояти зовнішньому втручанню перед обличчям реальних викликів втручання і розколу», – привело цитату Сі китайське державне агентство «Сіньхуа», уточнюючи, що при цьому їхній лідер застерігає від «менталітету холодної війни», повідомило Reuters.

Читайте також: Центральна Азія все більше потрапляє під вплив Китаю — WSJ

Путін у своєму зверненні до ШОС повторив заклик Росії до «нової архітектури співробітництва, неподільної безпеки і розвитку в Євразії, покликаної замінити застарілі європоцентристську і євроатлантичну моделі, які давали односторонні переваги лише окремим державам». Путін раніше вже заявляв, що новий Євразійський пакт про безпеку має бути відкритим для всіх країн регіону, включно з нинішніми членами НАТО. 

«Багатополярний світ став реальністю. Все більше країн підтримують справедливий світовий порядок і готові рішуче захищати свої законні права і традиційні цінності», – сказав Путін. 

Читайте також: Китай позиціонує себе як «нейтрального гравця», хоча постачає РФ широкий спектр товарів для ведення агресії — посол США при НАТО

Російський диктатор знову звинуватив Захід у російському вторгненні в Україну і заявив, що Росія готова заморозити конфлікт, якщо Україна та її прихильники приймуть умови Москви для переговорів, які раніше вже були названі неприйнятними у Києві, на Заході й навіть колишнім президентом США Дональдом Трампом. 

ШОС була заснована у 2001 році Росією, Китаєм і країнами Центральної Азії (Індія, Іран і Пакистан). Країни цього клубу є новими ключовими покупцями російських товарів, таких як нафта і газ.

Читайте також: Китай фактично став на бік Росії у війні — посол США у КНР

Нагадаємо, лідер Китаю Сі Цзіньпін на саміті ШОС заявив, що «Китай завжди стояв на правильному боці історії», а тому «Китай і Росія повинні продовжувати зміцнювати всебічну стратегічну координацію, протистояти зовнішньому втручанню та спільно підтримувати мир і стабільність у регіоні».  

Під час інтерв'ю Bloomberg президент України Володимир Зеленський заявив, що Китай міг би допомогти Заходу тиснути на диктатора Путіна для закінчення війни в Україні.