UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія боїться російського рубля

Центральний банк Швейцарії побоюється міжнародних інвесторів, які намагаються знайти безпечний притулок для своїх грошей в швейцарському франку.

Національний банк Швейцарії ухвалив рішення ввести від'ємну ставку на депозитні вклади. Тепер за розміщення депозитів Нацбанк країни буде стягувати з комерційних банків 0,25%

Головним фактором, який призвів до прийняття цього рішення, стало погіршення економіки в Росії. В результаті підвищеного попиту на швейцарський франк, влада країни занепокоїлась тим, як це позначиться на доходах швейцарських експортерів. Зростання курсу швейцарського франка може призвести до дефляції в країні.

На даний момент криза в Росії і заяви Європейського банку про можливе друкування грошей в 2015 році, призвело до того, що курс швейцарського франка наблизився до 1,2 євро.

"Протягом дуже короткого періоду ряд чинників збільшив попит на безпечні інвестиції. Введення від'ємної процентної ставки зменшує привабливість інвестицій в швейцарський банк, таким чином підтримуючи мінімальний обмінний курс", - йдеться у заяві Національного банку Швейцарії.

Нацбанк Швейцарії заявив про те, що готовий у разі необхідності застосовувати й інші заходи - наприклад, купувати іноземну валюту в необмеженій кількості.

Негативні ставки увійдуть в силу з Нового року та будуть стосуватися тільки депозитів від 10 млн євро, тому ця міра не торкнеться інтересів середнього швейцарця.

Читайте також: Заробітчани залишають Росію через обвал рубля - ЗМІ

Рубль з початку року втратив більше половини своєї вартості, деякі банки Росії зіткнулися з масовим відтоком вкладів.