UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція відкликає свої війська з місії французького спецназу у Малі — Reuters

Тимчасовий уряд Малі уклав контракт із ПВК Вагнера, російські найманці вже прибули до країни.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що цього року Швеція вирішила вивести свої війська з місії європейського спецназу в регіоні Сахеля і перегляне свій внесок у місію ООН після прибуття до Малі приватних російських військових підрядників, повідомляє Reuters.

"Ми вже вирішили, що цього року виведемо сили з Такуби", - заявила Анн Лінде журналістам у п'ятницю у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ ЄС. (Такуба – європейська бойова тактична група, що діє в африканському регіоні Сахель – ред.).

"Питання у тому, що нам робити з Мінусмою", - сказала вона, маючи на увазі миротворчу місію ООН у Малі.

Шведський парламент схвалив розгортання до 150 солдатів у Такубі у 2020 році, і у складі Мінусми перебуває близько 250 військовослужбовців.

Такуба була створена як частковий наступник "Бархана", французької контртерористичної операції в регіоні Сахеля в Західній Африці, яку президент Франції Еммануель Макрон почав скорочувати з початкової чисельності 5000 чоловік.

До складу Такуби входять близько 14 європейських країн, які надають сили спеціального призначення, матеріально-технічну та тактичну підтримку для роботи разом із регіональними силами для проведення цілеспрямованих операцій проти ісламістських бойовиків.

Французькі офіційні особи заявили, що обговорять зі своїми партнерами, як реагувати оперативно, але визнали, що деякі країни місії особливо стурбовані прибуттям до Малі приватних військових підрядників із російської групи Вагнера, члени якої переважно є колишніми військовослужбовцями.

Тимчасовий уряд Малі, який очолюють військові, та які хочуть продовжити свій мандат на п'ять років, звинуватили Париж у тому, що той відмовився від тимчасового уряду і уклали контракт із Вагнером, що, за словами Франції та її союзників, несумісне з їхньою військовою присутністю.

Лінде заявила, що підтверджене прибуття групи Вагнера та спроби хунти залишитися при владі неприйнятні.

Читайте також: Євросоюз запровадив санкції проти ПВК "Вагнера"

"Тепер ми знаємо (є) група Вагнера... і якщо вони збільшать свій вплив, то буде неможливо продовжувати місію з такою великою кількістю військ з нашого боку", - сказала вона, додавши, що шведський парламент обговорюватиме Малі наступного тижня.

"Звичайно, це матиме наслідки".

Французьке військове джерело повідомило, що Швеція і так планувала вивести війська через два роки і що термін дії її мандата спливає у березні. Проте джерело повідомило, що шведські офіцери залишаться у складі місії.

Європейський союз запровадить санкції проти Малі відповідно до заходів, уже вжитих групою західноафриканських держав ЕКОВАС у зв'язку із затримкою проведення хунтою виборів після перевороту 2020 року, заявив у четвер верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Про те, як Росія посилює свій вплив у третьому світі, використовуючи "вагнерівців" читайте у матеріалі Івана Бєлєнка для ZN.UA "Кремль послав ПВК Вагнера на "гастролі" до Африки".