UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція теж вирішила прищеплювати третьою дозою своїх підданих. Але наступного року

Шведські вчені стежать за розвитком ситуації в країнах, які випереджають їх у вакцинації.

Третю дозу вакцини від Covid-19 більшість населення Швеції отримає у 2022 році. В кінці осені людям з групи ризику запропонують додаткову дозу, повідомило у вівторок Шведське агентство громадської охорони здоров'я.

На думку шведських фахівців, масштаби зараз неясні та залежать, серед іншого, від можливих нових варіантів вірусу й від того, що різні дослідження покажуть про захисний ефект вакцин з плином часу. Агентство також стежить за розвитком в країнах, які випереджають Швецію в роботі по вакцинації.

За оцінками Агентства громадської охорони здоров'я, вакцинація дорослого населення двома дозами буде завершена восени. Потім препарат буде запропонований 16-17-річним підліткам, а також дорослим, які з різних причин раніше не були щеплені.

Восени, однак, додаткову дозу щеплення запропонують людям, що живуть в будинках для людей похилого віку, які старше 80 років або мають знижений імунітет.

За словами головного епідеміолога країни Андерса Тегнелла, "викорінити вірус неможливо". "Тому робота по вакцинації повинна бути довгостроковою і зосередженою на зниженні серйозних захворювань і смертності", - підкреслює Тегнелл.

Він додав, що вакцинація жителів в районах з низьким рівнем вакцинації як і раніше повинна заохочуватися. У Швеції ця проблема в основному зачіпає передмістя, де живуть іммігранти. Попередні дослідження показали, що люди з Африки найбільш насторожені.

У Швеції принаймні однієї дозою вакцини щеплені 78% дорослого населення, дві дози отримали вже 51% шведів.

Читайте також: Президент Ізраїлю першим у світі отримав третю дозу вакцини проти коронавірусу

Раніше EMA заявляло, що поки не має в своєму розпорядженні достатніх даних для висновку про необхідність третьої дози вакцини і продовжує вивчення ефекту вакцинації.

Другою державою, після Ізраїлю, де вирішили впровадити треті дози щеплень від коронавірусу, стала Німеччина.