UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція та Литва виділять Україні 22 млн на техніку для розмінування

Більшість коштів виділить Литва.

Швеція та Литва виділить 22 млн євро на розмінування в Україні, повідомили в Міноборони. Ці гроші підуть на закупівлю пікапів та вантажівок.

«Країни-члени Коаліції спроможностей з розмінування погодили закупівлі на суму 22 млн євро для підтримки потреб Державної спеціальної служби транспорту та Командування Сил підтримки Збройних сил України. З цієї суми Литва виділяє 15 млн євро, Швеція - 7 млн євро», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Правий берег Херсонської області можуть повністю розмінувати до кінця 2025 року — ОВА

Вказано, що у Рейк’явіку відбулася зустріч країн-членів Коаліції спроможностей з розмінування. Там і погодили закупку автівок для України. Також країни, які захотіли приєднатися до коаліції, разом з представниками українського Міноборони обговорили подальші плани діяльності.

Під час зустрічі мова йшла про перелік закупівель для поточного гуманітарного та бойового розмінування. Крім того, обговорили проєкт Дорожньої карти розвитку спроможностей підрозділів розмінування Міноборони та ЗСУ на період до 2034 року.

Раніше повідомлялося, що від початку широкомасштабної російської агресії державні оператори протимінної діяльності України обстежили та розмінували 5308 км² території. Завдяки первинному обстеженню площа забруднених територій зменшилася з 156 тис. км² до 142 тис. км².