UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія розслідуватиме невдалий продаж танків, які призначалися для України

Швейцарці хвилюються за свій «нейтралітет».

Швейцарія проведе перевірку державного виробника зброї Ruag після невдалої спроби продати майже 100 танків, які Україна могла використати у війні проти Росії.

Про цей йдеться у заяві Міністерства оборони країни.

У 2016 році Ruag придбала 96 танків Leopard 1 в Італії і залишила їх там на зберіганні. За інформацією компанії, вони були придбані як комерційний товар і як обладнання, доступне для постачання запасних частин. На початку 2023 року німецький концерн Rheinmetall звернувся до Ruag щодо купівлі танків. Компанія відкрито заявила, що танки доставлять в Україну після технічного обслуговування в Німеччині. У лютому Ruag підписала договір купівлі-продажу з Rheinmetall, який містив застереження про те, що поставка може відбутися лише з дозволу швейцарської влади.

Читайте також: Танки Leopard і нейтралітет Швейцарії: Financial Times про дилему Берна

У червні Швейцарія заблокувала цю угоду на підставі того, що вона порушила б статус країни як нейтральної. Також місцеве Міністерство оборони звернулося до зовнішніх аудиторів з проханням розслідувати угоду Rheinmetall. Міноборони також розгляне питання про необхідність реформування відносин між компанією і урядом.

Як пише Bloomberg, із наближенням національних виборів у жовтні ця справа може поставити тему традиційного нейтралітету Швейцарії в центр уваги.

Колишній виконавчий директор компанії Ruag Бріджит Бек була змушена піти у відставку після того, як запропонувала європейським країнам продовжити постачання зброї швейцарського виробництва в Україну, оскільки Швейцарія не планувала її використовувати. Її наступник Ніколя Перрен заявив, що країні доведеться переглянути свою міжнародну позицію «у світі, який стає все більш взаємопов'язаним».

Читайте також: Україна змінює нейтралітет Швейцарії: у країні — найбільші за третину століття військові навчання

Водночас права Швейцарська народна партія, яка має найбільший вплив у парламенті, відреагувати, заявила, що країна «насолоджується миром і стабільністю лише завдяки нейтралітету», тому ця доктрина не підлягає обговоренню. Партія неодноразово критикувала міністра оборони Віолу Амхерд за нездатність здійснювати контроль над Ruag.

Нагадаємо, Верхня палата парламенту Швейцарії ухвалила поправку до закону про реекспорт товарів військового призначення, котра має дозволити постачання швейцарського озброєння Україні третіми країнами.