UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія надала можливість постачання деталей військової техніки для Києва

Влада Швейцарії дозволила постачання країнами Європи запчастин для військової техніки, куплених у цій країні. Цей вид реекспорту в Україну не порушує нейтралітет Берна.

Останніми тижнями з європейських держав надходили запити до Швейцарії щодо постачання військових матеріалів. Йдеться передусім про можливість поповнити власні запаси після того, як ці країни нададуть військову допомогу Україні. Водночас в офіційному Берні розуміють, що є можливість того, що доставлену для поповнення європейських запасів техніку можуть далі переслати на потреби Києва. Ситуацію на ринку зброї в регіоні окреслюють на сайті Федеральної ради країни.

Зокрема, через війну в Україні Німеччина має намір зробити свої військові системи доступними для різних європейських країн. Тому серед іншого, країна шукає бойові танки Leopard 2 A4 з давніх промислових запасів. Частина їх деталей залишилися в Швейцарії як запчастини до решти танків Leopard після масової закупівлі 2010-11 років.

Федеральний департамент оборони й захисту населення Швейцарії (DDPS) підтвердив Німеччині, що подальше використання танків, проданих дванадцять років тому, є виключною відповідальністю мюнхенського збройного концерну Rheinmetall і тому підпадає під дію німецького законодавства про експорт військових матеріалів. Німеччина може вільно приймати рішення щодо подальшого використання цих транспортних засобів. 

Заборона передачі списаних танків Leopard 2 до Польщі

Також згаданим відомством розглянуто запит польського уряду. Польща зацікавлена ​​у списаних танках швейцарської армії Leopard 2 A4. Це обґрунтовувалося тим, що Польща в значних масштабах поставляла Україні зброю, в тому числі важку, і тому зараз потребує засобів для збільшення власних запасів і обороноздатності.

Оскільки продаж з експлуатації танків іншій державі передбачає, що факт виведення з експлуатації має бути затверджений парламентом, DDPS вважає продаж списаних танків Польщі за даних обставин недійсним.

Реекспорт не порушує нейтралітет Швейцарії

Загалом влада Швейцарії дозволила постачання в Україну країнами Європи запчастин для військової техніки, куплених у цій країні. Цей вид реекспорту не порушує її нейтралітет. Крім вищезгаданих Німеччини та Польщі, йдеться також про  продаж воєнної продукції Італії. У випадку з Берліном, йдеться про компоненти протитанкових пускових установок, у другому - систем ППО.

"Угоди допускають ризик, що деякі запчастини будуть надалі відправлені в Україну. Відповідно до нинішньої практики Федеральної ради постачання військового спорядження у вигляді запасних частин і складальних елементів в принципі дозволені. Відомство вирішило продовжити цю практику", – йдеться в повідомленні DDPS.

Нагадаємо, нещодавно Британія попросила США схвалити поставки дальнобійних РСЗВ в Україну.