UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія надає суттєву підтримку Україні – президент країни

Коментуючи можливість передачі Україні озброєнь, боєприпасів або принаймні надання дозволу іншим країнам передати вироблені в Швейцарії військові матеріали, Алан Берсе знову послався на нейтралітет своєї країни.

Президент Швейцарської конфедерації Алан Берсе заявив, що хоч країна і надає суттєву допомогу нашій державі, військова підтримка України суперечить нейтралітету держави. Про це повідомляє Укрінформ.

"Ми вирішили сильно підтримати Україну ближчими роками щонайменше 1,8 млрд франків, з них 300 млн уже цього року… Швейцарія дуже сильно долучилась до допомоги Україні, …до надання гуманітарної допомоги, …до відновлення", – зазначив Берсе, згадавши міжнародну конференцію в Лугано 2022 року.

Читайте також: Швейцарія планує надати Україні понад 5,4 мільярда доларів

Він також нагадав, що Швейцарія долучилась до санкцій ЄС, ставиться до них "дуже серйозно та робить все, що можливо, аби це було реалізовано насправді" в цьому зв’язку. Але, зауважив він, це дуже важке завдання, оскільки є "багато акторів", потрібний обмін великими обсягами інформації.

Швейцарський лідер визнав також, що його країна має "скорегувати деякі моменти", які повинен схвалити парламент.

Наразі швейцарська влада заблокувала російські активи в обсязі 7,5 млрд євро, що Берсе назвав "суттєвою сумою".

Відповідаючи на запитання щодо можливості передачі Україні озброєнь, боєприпасів або принаймні надання дозволу іншим країнам передати вироблені в Швейцарії військові матеріали, Берсе знову послався на нейтралітет своєї країни.

"Нейтралітет означає не надання військової підтримки жодній зі сторін… Ми закликаємо всі сторони до дотримання правил і поважати міжнародне право… Водночас ми не можемо порушувати наші власні закони, ніхто не може вимагати цього від нас", – пояснив швейцарський політик. Водночас він не виключив продовження серйозної і відкритої дискусії на цю тему.

Берсе вкотре додав, що його країна засуджує війну та вимагає виведення російських військ з території України.

Читайте також: Швейцарія утилізовує системи ППО, які здатні збивати крилаті ракети

Раніше командувач армії Швейцарії Томас Зюсслі закликав до розширення масштабів співпраці з НАТО. За його словами, у спільних навчаннях з силами Альянсу в майбутньому крім ВПС та сил спеціального призначення повинні брати участь також регулярні сухопутні підрозділи Швейцарії.