UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеції загрожує найгірший економічний спад з часів Другої світової війни — Bloomberg

У квітні безробіття в країні зросло до 7,9%, що виявилося вище прогнозів.

Швеція може пережити найгірший економічний спад з часів Другої світової війни, пише Bloomberg.

В країні, влада якої відмовилися від запровадження суворих обмежень за пандемії коронавіруса, зростає рівень безробіття.

Незважаючи на відмову від введення жорстких обмежень в рамках боротьби з коронавірусом, Швеція зіткнулася з масштабною економічною кризою і зростанням безробіття.

За даними статистичного управління Швеції, в квітні безробіття в країні зросла до 7,9%, що виявилося вище прогнозів.

Без урахування сезонних чинників показник склав 8,2%. Однак, на думку аналітика агентства Йоханни Йенссон, якщо попит на товари і послуги не відновиться, рівень безробіття може підскочити до 17%.

На тлі зростання безробіття влади обговорюють законопроект, за яким роботодавцям стане простіше і дешевше звільняти співробітників. Ця пропозиція вже розкритикували профспілки та опозиція: лідери останньої вже пригрозили оголосити вотум недовіри прем'єр-міністру країни Стефану Левену, якщо поправки будуть прийняті.

Тижнем раніше Bloomberg повідомив, що Швеції загрожує найгірший економічний спад з часів Другої світової війни. За словами міністра фінансів країни Магдалени Андерссон, економіка Швеції в 2020 році скоротиться на 7%.

У боротьбі з епідемією коронавіруса влади Швеції вибрали нестандартний підхід, відмовившись вводити в країні жорсткі обмеження. Відкритими там залишилися громадські місця, кафе, початкові школи та дитячі садки, а заборона введена лише на збори в одному місці більше 50 осіб. Жителям рекомендовано дотримуватися соціальну дистанцію, по можливості працювати віддалено та уникати контакту з людьми.

За даними Університету Джонса Хопкінса, у Швеції зареєстрували 33,8 тис заразилися, кількість жертв захворювання перевищила 4 тис осіб.

Раніше китайські вчені заявили, що новий коронавірус, який викликав епідемію по всьому світу, не зникне. Швидше за все, він буде повертатися хвилями, як грип