UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Німеччини під час візиту до Москви планує обговорити з Лавровим Україну

На анонсованому російською стороною порядку денному Україна не згадується. Однак у Німеччині анонсували, що Україна є на порядку денному зустрічей міністрів.

Голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр зустрінеться у Москві зі своїм колегою Сергієм Лавровим. Штайнмайєр вирушить з робочим візитом до Росії на запрошення міністра закордонних справ РФ Лаврова. Він пробуде у російській столиці 13-14 лютого.

Прес-служба МЗС Росії повідомляє, що на майбутніх переговорах у продовження дискусій, що відбулися 31 січня - 1 лютого в Мюнхені "на полях" Конференції з питань політики безпеки, буде розглянуто великий двосторонній порядок денний та актуальні питання міжнародної політики. Основну увагу передбачається приділити підготовці та змістовному наповненню чергових російсько-німецьких Міждержавних консультацій на вищому рівні, які пройдуть у Німеччині навесні цього року.

"Міністри обговорять ситуацію у сирійському врегулюванні, іранській ядерній програмі, Афганістані, становище на Близькому Сході. Серед пріоритетних тем - подальший розвиток відносин Росія-ЄС та просування безвізового діалогу, питання забезпечення стратегічної стабільності, відновлення архітектури безпеки євроатлантики, роззброєння і нерозповсюдження ЗМЗ, протидії міжнародному тероризму, іншим загальним викликам і загрозам", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Україна на анонсованому російською стороною порядку денному не згадується.

ТАКОЖ: Лавров погрожує ЄС "серйозною розмовою" щодо ситуації в Києві: не так просто відібрати України

Зате у Німеччині анонсували, що Україна буде на порядку денному зустрічей міністрів. Як повідомив на урядовій прес-конференції 12 лютого представник німецького МЗС Мартін Шефер, Штайнмайєр збирається провести "інтенсивні політичні консультації" з Лавровим. Представник МЗС Німеччини ствердно відповів на питання про те, чи стане Україна однією з тем московських переговорів. Він сказав, що Німеччина має намір сприяти пошуку шляхів виходу з політичної кризи за участю всіх діючих осіб "всередині України і за її межами".

Шефер також висловив жаль з приводу затишшя в переговорах між опозицією і владою в Києві і того, що прогресу у вирішенні кризи не спостерігається. "Враховуючи досить складну ситуацію на Майдані в Києві і в інших місцях, ми вважаємо за потрібне відновити та прискорити всі зусилля для вирішення конфлікту", - пояснив представник німецького МЗС.

Повідомлялося, що голови МЗС Німеччини та Росії 13 лютого запланували спільну вечерю, а 14 лютого - переговори в розширеному складі учасників. Не виключено, що до обговорення приєднається президент Росії Володимир Путін. !zn

Читайте також:

Глава МЗС Німеччини розкритикував Росію: Москва скористалася економічними проблемами України

Глава МЗС Німеччини вважає виправданою політику загроз Україні санкціями

Росія стурбована появою на Майдані "неконтрольованих антисемітів та расистів"