UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штайнмаєр висловився за поступове пом'якшення санкцій проти Росії

На думку глави МЗС ФРН, зниження тиску на Кремль буде стимулювати виконання Мінських домовленостей.

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає недоцільним залишати санкції проти Росії без змін до повного виконання Кремлем всіх взятих на себе в Мінську зобов'язань.

"Не має бути заборонено розмірковувати про те, чи немає більш розумного застосування Мінськими угодами та санкційному режиму", – сказав голова зовнішньополітичного відомства Німеччини, виступаючи перед підприємцями в Берліні у п'ятницю, 10 червня.

Штайнмаєр пропонує розглянути варіант поступового пом'якшення санкцій за досягнення "значного прогресу" в реалізації Мінських домовленостей.

За словами дипломата, зараз Захід дотримується відносно Москви принципу "все або нічого", але це не приносить очікуваних результатів. У той же час перспектива ослаблення санкційного тиску могла б простимулювати Кремль активніше виконувати взяті на себе зобов'язання.

Штайнмаєр запевнив, що санкції проти Росії були введені не для того, щоб "поставити її на коліна" в економічному сенсі, а щоб повернути її за стіл переговорів.

Очльник МЗС ФРН визнав, що суттєвого прогресу в мінському процесі досягти все ще не вдалося, але альтернативи йому поки що немає.

"До тих пір, поки сторони кажуть, що Мінськ залишається єдиною альтернативою, до тих пір я продовжуватиму, навіть якщо процес є виснажливим", – запевнив дипломат.

Також Штайнмаєр в черговий раз нагадав, що позиція ФРН щодо невизнання анексії Криму залишається незмінною.

Нещодавно міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр допустив поступове скорочення санкцій проти Росії, якщо Москва виконуватиме Мінські угоди. Міністр повідомив, що з моменту введення санкцій досягнуті помітні успіхи у справі врегулювання кризи, а саме, що зараз загроза відкритого військового конфлікту знівельована.

Нагадаємо, 8 червня Сенат Франції ухвалив резолюцію із закликом пом'якшити санкції проти Росії у разі прогресу в реалізації умов Мінських домовленостей. Рішення підтримали 302 з 318 членів верхньої палати Парламенту Франції.

Крім того, сенатори виступили за відновлення двосторонніх зустрічей на високому рівні між державами-членами ЄС та Росією і скасування персональних санкцій проти російських парламентаріїв.

Нижня палата французького парламенту прийняла аналогічну резолюцію 28 квітня.

Резолюція носить рекомендаційний характер, і рішення щодо санкцій прийматиметься французьким урядом.