UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штати закликали РФ не блокувати місію ОБСЄ на кордоні з Україною

А також продовжити її мандат

Сполучені Штати звернулися до Росії з проханням не блокувати звичне продовження мандата Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» і не обмежувати моніторингові можливості цієї місії. Про це заявила тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час онлайн-засідання Постійної ради цієї організації, повідомляє Укрінформ.

«Зараз Росія робить ще один крок, який, в разі втілення, матиме негативний вплив на місцях: Москва з незрозумілих причин виступає проти стандартного чотиримісячного продовження мандата Спостережної місії на російських пунктах пропуску в Гуково і Донецьку. Замість цього вона хоче обмежити продовження на два місяці», - сказала Острієн.

За словами американського дипломата, поки міжнародне співтовариство прагнуло зменшити напруженість навколо останньої російської провокації - перекидання Росією військ до кордону з Україною - Москва зробила цей новий додатковий крок, який підриває мирне врегулювання на сході України.

Вона зазначила, що ця Місія є «цінним інструментом зміцнення довіри, який дає державам-учасницям додаткове розуміння ситуації на місцях на сході України».

«Двомісячне продовження принесе прикордонній спостережній місії додаткові адміністративні труднощі, тим самим ще більше зменшуючи здатність ОБСЄ контролювати кордон, як це передбачено Мінським протоколом», - заявила Острієн.

Керівник місії США при ОБСЄ також задалася питанням, що Росія хоче приховати, вдаючись до такого кроку. «Ми повинні знову запитати Росію: що ви хочете приховати? Як член цієї Постійної ради і підписант всіх трьох Мінських домовленостей, Росія взяла офіційні зобов'язання сприяти мирному врегулюванню конфлікту на сході України», - сказала вона.

Американський дипломат додала, що дії Росії щодо спостережної місії ОБСЄ на кордоні «ставлять під сумнів заяви Росії про реальну зацікавленість у припиненні насильства в Україні та сприяння політичному врегулюванню».

«Ми закликаємо Росію переглянути свою пропозицію про скорочення наполовину мандата наглядової місії. Ми не бачимо ніякої вигоди для безпеки і взаємної довіри в такому підході. Нам необхідна співпраця і прозорість, а не однобічність і завуальовані погрози», - заявила Острієн.

Нагадаємо, що в четвер, 27 травня, пройшла зустріч керівника Офісу Президента України Андрій Єрмака і Генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) Хельги Марії Шмід.