UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штати переконують Азію приєднатися до санкцій проти Росії

ЄС і США оголосили напередодні про нові фінансові заходи щодо Росії, цілячись в її енергетику, банки і військову індустрію, що стало найжорсткішою дією в період після холодної війни з СРСР. Тепер Захід шукає підтримки на Сході, куди Росія намагається розвернути торговельні потоки.

Вашингтон переконує уряди країн Азії приєднатися до санкцій Сполучених Штатів, Євросоюзу проти Росії.

Про це в середу повідомило агентство Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника Держдепартаменту США.

ЄС і США оголосили напередодні про нові фінансові заходи щодо Росії, цілячись в її енергетику, банки і військову індустрію, що стало найжорсткішою дією в період після холодної війни з СРСР.

Тепер Захід шукає підтримки на Сході, куди Росія намагається розвернути торговельні потоки.

"Ми, безумовно, сподіваємося, що країни цього регіону, де багато важливих комерційних і фінансових центрів, приєднаються до нас в тиску такого роду на Росію", - сказав чиновник журналістам у Сінгапурі.

Він повідомив, що вже побував цього тижня в Пекіні і Сеулі, обговоривши дане питання з високопоставленими офіційними особами та лідерами ділового світу, а в п'ятницю планує бути в Токіо.

Однак спроби переконати деякі країни Азії наслідувати західний приклад можуть бути пов'язані з труднощами. Японія і Австралія - поки що єдині держави регіону, які накладали санкції на Росію.

Китай виступає ключовим економічним і політичним союзником Москви, і нещодавно вони уклали газову угоду на 400 млрд дол.

Фінансовий центр Гонконг буде змушений дотримуватися лінії Пекіна, у той час як його конкурент Сінгапур, швидше, приєднається до санкцій у разі їхнього введення ООН - малоймовірна подія, враховуючи, що у Росії є право вето як постійного члена Ради безпеки.

Індія є великим покупцем російських озброєнь.

Держсекретар США Джон Керрі цього тижня перебуває в Індії, де, як очікується, обговорить реформи світової торгівлі. Незрозуміло, чи підніме він питання санкцій.

Санкції з боку Америки і Європи позбавили кілька великих російських держбанків доступу до довгострокового фінансування на західних ринках капіталу, так що тепер їм, ймовірно, доведеться звернутися до Азії.

Керівництво Газпромбанку нещодавно зустрілося в Сеулі з південнокорейськими інвесторами у боргові облігації, а влада Південної Кореї поки не розкрила, чи готова запровадити санкції, незважаючи на всі лобістські зусилля Вашингтона.

"Причина, через яку ми беремо участь у поширенні цієї ініціативи в цьому регіоні світу, полягає в тому, що нам потрібна скоординована, багатонаціональний відповідь на російську агресію такого роду", - сказав чиновник Держдепартаменту. !zn

Читайте також:

Обама оголосив про введення секторальних санкцій проти Росії

Євросоюз погодив секторальні санкції проти Росії

Вашингтон продовжує погрожувати Москві новими санкціями