UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штайнмаєр: Кадри відчаю з аеропорту Кабула — це ганьба для політиків Заходу

ФРН перегляне свої підходи до зовнішньої політики та військового втручання.

Президент Німеччини Вальтер Штайнмаєр розкритикував політиків Заходу. Він заявив, що певна відповідальність за те, що трапилося в Афганістані, лежить в тому числі й на ФРН, інформує Spiegel.

"У ці дні ми спостерігаємо людську трагедію, за яку ми теж поділяємо відповідальність. Це поворотний момент, що змінить нас і змінить світ… Кадри відчаю в аеропорту Кабула - це ганьба для політиків Заходу", - заявив Штайнмаєр. 

І фото, і відео того, що відбувається зараз в Афганістані, не залишать байдужими нікого. Президент ФРН додав, що особливо гіркими вони є для людей, які працювали "задля кращого життя афганців останні 20 років, покладаючи для цього своє здоров’я, а іноді й життя". Очевидно, йдеться про військових США, які перебували там протягом останніх двох десятиліть, та усіх, хто докладав зусилля для забезпечення безпеки в країні. 

Штайнмаєр додав, що зараз Німеччина повинна зробити все можливе, аби вивезти з Афганістану своїх громадян та афганців, які співпрацювали з Заходом. 

"Ми маємо допомогти також тим, кому в Афганістані загрожує насильство або смерть, у тому числі багатьом хоробрим жінкам", - зазначив він. 

За словами президента ФРН, країна повинна буде переглянути питання щодо того, якими будуть надалі її підходи до зовнішньої політики та військового втручання.

Читайте також: "Талібан" вимагає від США повністю вивести війська з Афганістану та звинувачує Вашингтон у порушенні домовленостей

Після початку виведення військ США з Афганістану таліби розпочали наступ на країну. Закінчилося це тим, що 15 серпня терористи увійшли до Кабула, а президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну.

Через кілька днів таліби оголосили «амністію» по всьому Афганістану і закликали жінок приєднатися до їх уряду. Так терористи намагалися заспокоїти Кабул, де напередодні відбувався хаос в аеропорту, коли люди прагнули втекти з країни.

Після того, як столиця перейшла до влади "Талібану", тисячі афганців та іноземців намагаються залишити територію Афганістану.

Понад 60 країн на тлі останніх подій закликали тих, хто наділений владою в країні, забезпечити вільну евакуацію громадян з Афганістану. Лідери країн вимагають, щоб дороги, аеропорти та прикордонні переходи в країні залишалися відкритими. При цьому вони готові надати допомогу й афганцям.

Детальніше про ситуацію читайте в статті Олексія Їжака "Трагедія Афганістану: "Талібан" прийшов". Також про наслідки дій Вашингтона і дестабілізації в регіоні читайте у статті Миколи Замікули "Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?".