UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штаб Тихановської просить Ryanair розслідувати затримання в Мінську журналіста Протасевича

А Міжнародну організацію цивільної авіації – виключити Білорусь з числа своїх членів.

Штаб Світлани Тихановської звернувся до офісу ірландського лоукостера Ryanair та до Міжнародної організації цивільної авіації (ІCAO) з вимогою провести розслідування обставин затримання в Мінську співзасновника опозиційного Telegram-каналу Nexta, журналіста Романа Протасевича.

«Цілком очевидно, що це є операція спецслужб із захоплення літака з метою затримання активіста та блогера Романа Протасевича. Ми вже звернулися до офісу Ryanair і Міжнародної організації цивільної авіації з вимогою почати розслідування інциденту і вжити заходів до виключення Білорусі з ІCAO», - цитує заяву «Белсат».

У штабі Тихановської переконані: своїми діями режим Алєксандра Лукашенка загрожує пасажирам всієї цивільної авіації, що пролітає над територією Білорусі. «На сьогодні ніхто з тих, хто летить над Білоруссю, не може бути впевнений у власній безпеці», - додали в штабі.

Читайте також: У Білорусі визнали "екстремістськими" Telegram-канал Nexta та його логотип

Нагадаємо, після опівдня 23 травня низка білоруських ЗМІ повідомили про екстрену посадку в аеропорту Мінська літака Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе замінування повітряного судна, до аеропорту стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги».

Згодом стало відомо, що на борту літака знаходився опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати смертна кара.

За словами пасажирів рейсу Афіни-Вільнюс, про мінування літака пілотові повідомив якийсь чоловік. Пілоти зв'язалися із землею, у небо підняли винищувач МіГ-29 ЗС Білорусі. За даними ЗМІ, винищувач фактично змусив цивільний борт змінити курс від кордону і сісти в аеропорту Мінська. Наказ підняти в небо винищувальну авіацію віддав особисто нелегітимний президент Білорусі Алєксандр Лукашенко.