UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шоколад і кави під загрозою: поставки в Європу можуть знизитися через зміну клімату – Guardian

Посухи в країнах-виробниках також вплинуть на імпорт пальмової олії та сої, йдеться в дослідженні

Експорт кави та шоколаду в Європу вже скоро може порушитися через зміни клімату, оскільки посухи б'ють по країнах-виробниках цих товарів, йдеться в дослідженні, яке цитує британська газета The Guardian.

Дослідження також показало високу вразливість імпорту пальмової олії, що використовується в багатьох харчових продуктах та побутових товарах, і сої, яка є основним кормом для курей і свиней.

Вчені прогнозують зростання ризику посухи для сільськогосподарського імпорту Європу в цілому. За останні 25 років тільки 7% земель були схильні до цього, але в наступні 25 років ця цифра зросте до 37%, навіть якщо викиди вуглецю різко скоротяться. Брак постачання може призвести до зростання цін, вважають дослідники.

В аналізі розглядалася тільки посуха; інші кліматичні наслідки, такі як повені та зростання чисельності шкідників, можуть погіршити ситуацію. Однак в деяких регіонах ризик посухи в майбутньому може знизитися, що дозволить частково компенсувати втрати врожаю в інших регіонах.

"Наслідки зміни клімату відбуваються не тільки в межах ваших кордонів", - сказав Ертуг Ерчін, співробітник R2Water Research and Consultancy та Університету Вріє в Нідерландах, який очолював дослідження. "Дослідження дає докази того, як ми взаємопов'язані в глобальному масштабі через торгівлю і як лиха, викликані кліматом, можуть безпосередньо стосуватися нашого життя і бути дійсно актуальними для нашого суспільства та економіки. Ми більше не можемо просто ігнорувати це".

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, говорить: "У найближчому майбутньому постачання деяких сільськогосподарських культур в ЄС може бути порушено через посилення посухи в інших частинах світу. Кава, какао, цукрова тростина, пальмова олія та соя є найбільш кліматично уразливими імпортними продуктами ".

ЄС споживає третину світового обсягу кави, половина якої надходить з Бразилії та В'єтнаму, вельми уразливих до посухи в міру посилення глобального потепління, говориться в доповіді. Колумбія і Кенія стають менш вразливими до посухи. Теплові хвилі та грибок також завдають шкоди вирощування кави.

Європа на 100% залежить від імпорту какао для виробництва шоколаду, і аналіз показав, що рівень вразливості до посухи різко зросте в Індонезії та Малайзії, і меншою мірою в Кот-д`Івуарі й Гані. Згідно з дослідженням, у 2050 році 28% імпорту какао припадатиме на райони з високим рівнем вразливості до посухи.

Пальмова олія є одним з найбільш поширених сировинних товарів, і 61% цього імпорту стане високо вразливим до посухи, особливо з Індонезії. Цукрова тростина в основному імпортується в Європу в складі перероблених харчів, і 73% цього імпорту стають високовразливими до посухи. Аналіз виявив низьку вразливість до посухи для імпорту кукурудзи та соняшнику.

Майк Рівінгтон, співробітник Інституту Джеймса Хаттона в Шотландії, який не входить в групу дослідників, сказав, що дослідження було обґрунтованим. Але він сказав, що посуха - це лише один з багатьох кліматичних ризиків для сільськогосподарських культур, таких як повені, зростання захворювань, втрата робочої сили під час спеки, а також втрата біорізноманіття, наприклад, запилювачів.

"Висновки дослідження розумні щодо посух, але недооцінюють загальну вразливість", - сказав Рівінгтон. "Продовольчі системи повинні стати більш гнучкими, щоб адаптуватися до екстремальних явищ регіональної зміни клімату. Відкрита торгівля повинна тривати без експортних обмежень, щоб забезпечити гнучкість такого торгового руху".

Професор Елізабет Робінсон з Університету Редінга сказала: "Це важливе дослідження, яке підкреслює складність проблеми продовольчої безпеки в більш взаємопов'язаному і кліматично небезпечному світі. Домогосподарства в Європі вже зіткнулися з проблемою відсутності продовольчої безпеки через посуху за кордоном. Наприклад, під час продовольчої кризи 2008 року домогосподарства з низьким рівнем доходу особливо постраждали від зростання цін на харчі".

Ерчін сказав: "Розв'язання проблеми клімату [на міжнародному рівні] в корені відповідає інтересам Європи". Він додав, що допомога біднішим країнам в скороченні викидів та адаптації до глобального потепління з гуманітарних міркувань дуже важлива: "Але, можливо, така перспектива також може розбудити бізнес і політиків в Європі".