UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щур-сапер нагороджений золотою медаллю за героїзм в бойовій обстановці

Медаль імені Марії Дікін - аналог Хреста Вікторії.

Щур-сапер на прізвисько Магава отримав золоту медаль зоозахисної організації Великобританії PDSA за свою роботу з порятунку людей в Камбоджі. Медаль імені Марії Дікін - аналог Хреста Вікторії, що вручається за героїзм в бойовій обстановці.

До сих пір її вручали собакам, голубам, коням і одному коту, але щур удостоєний такої честі вперше, передає організація PDSA.

Історія Магави і інших тварин організації PDSA

Самець пацюка Магава допоміг знешкодити 39 міни та 28 вибухових пристроїв. Всього гризуна вдалося розмінувати 141 тисячу квадратних метрів в зоні бойових дій.

Магава-сапер працює вже сім років. Це спеціально навчений щур, який з раннього дитинства жив в бельгійській організації APOPO. Там його навчили визначати вибухові речовини по запаху і подавати відповідний сигнал.

Робота не загрожує життю Магави: він хоч і крупніше звичайного пацюка, але все одно занадто малий, щоб підірватися на міні, кажуть спеціалісти.

Магава майстерно обшукує територію розміром з тенісний корт за 30 хвилин. Людині з металошукачем знадобилося б на це до чотирьох днів.

Фахівці-сапери працюють в Камбоджі не перший рік. Після громадянської війни 1970-1980-х рр там залишилося від чотирьох до шести мільйонів незнешкоджених піхотних хв. За цей час на них підірвалися більше 40 тис осіб.

Читайте також: ООС: На вибуховому пристрої підірвався сапер

А раніше археологи виявили в Камбоджі голову статуї "досконалої людини".

За словами дослідників, знайдена голова статуї збереглася в хорошому стані. У неї частково відколовся ніс, ліве вухо і щока. Висота виявленої голови становить 54 см, ширина - 27 см, а товщина - 36 см. За стилем археологи встановили, що статуя була виготовлена в кінці XII - початку XIII століть в період правління Джаявармана VII.

На даний момент дослідники не знають, де знаходяться інші частини скульптури. Ймовірно, вони повинні бути десь поблизу, але вчені ще їх не знайшли.