UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щонайменше дві тисячі людей могли загинути внаслідок зсуву ґрунту в Папуа-Новій Гвінеї

Пошуково-рятувальні роботи продовжуються.

© EPA/ NINGA ROLE
© EPA/ NINGA ROLE
© EPA/ BENJAMIN SIPA/IOM/ HANDOUT
© EPA/ NINGA ROLE
© EPA/ MOHAMUD OMER/IOM/ HANDOUT

Уряд Папуа-Нової Гвінеї заявив, що понад дві тисячі людей, ймовірно, загинули в результаті зсуву ґрунту, який почався у п'ятницю, 24 травня. Про це повідомляє AP.

Читайте також: США орендують військові бази у Папуа-Новій Гвінеї — ЗМІ

Значні руйнування зафіксовані в провінції Енга. Урядові дані про кількість загиблих приблизно втричі перевищують оцінку ООН - 670 загиблих. 

Зсув стався у віддаленій гірській і лісистій частині провінції, що робить пошуково-рятувальні роботи складними та небезпечними.

Завали глибиною від 6 до 8 метрів розчищали виключно вручну за допомогою лопат понад два дні, поки в неділю, 26 травня, не прибув екскаватор. Важке обладнання та допомога прибувають повільно через віддаленість, складний рельєф місцевості та племінні заворушення в цьому районі, що змушує залучати військових до супроводу гуманітарних бригад. Також люди, які вижили, не дозволяли використовувати важку техніку, адже не хотіли, щоб тіла їхніх родичів постраждали.

Оскільки стихійне лихо продовжується, а рятувальні роботи все ще перебувають на початковій стадії, важко точно спрогнозувати, що буде далі.

Зсув усе ще активний, тому влада провінції Енга наказала тисячам місцевих жителів евакуюватися.

У понеділок, 27 травня, уряд Папуа-Нової Гвінеї офіційно звернувся до міжнародної спільноти з проханням про додаткову допомогу. Сполучені Штати та Австралія серед урядів, які публічно заявили про готовність зробити більше для допомоги країні.

Читайте також: Кораблі ВМС Індії пришвартувалися у Папуа-Новій Гвінеї на тлі конкуренції США та Китаю в Тихоокеанському регіоні 

Раніше повідомлялося, що в Перу стався зсув через зливи. Постраждали десятки людей, також були загиблі.