UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щоб бути лідером у Європі, Франція повинна стати найкращим союзником України — група французьких аналітиків

Париж повинен позбутися звички бути «врівноважуючою силою» і приєднатися до союзників, котрі займають щодо Росії жорстку позицію.  

Франція завжди позиціонувала себе в якості однієї з країн-лідерів у Європі, але відносно стримана підтримка України у війні проти Росії змусила багатьох переглянути статус офіційного Парижа. Щоб по-справжньому бути лідером на континенті, президенту Еммануелю Макрону та його урядові слід перестати закликати міжнародну спільноту до перемовин з Москвою та уникати ролі «врівноважуючої сили». Підтримка України з боку Франції повинна суттєво збільшитися, вважає група місцевих дослідників та аналітиків. Свої погляди вони висловили у колективному листі, опублікованому виданням Le Monde.

На думку авторів звернення, незважаючи на те, що війна в Україні все ще триває, вже зараз можна побачити контури післявоєнної Європи. Вони вважають, що зони впливу  на континенті змістяться на схід.

«Центр гравітації», швидше за все, зміститься на схід. Вплив Франції за цієї умови може значно ослабнути. Французька традиційна позиція «врівноважуючої сили» та діалогу з Москвою дискредитована в рамках НАТО, що знову згуртувався. Посилення французької позиції щодо Кремля та підтримка кандидатури України на членство в Євросоюзі — «кроки в правильному напрямку», але «Франція має тепер відмовитися від свого ілюзорного прагнення до застарілої ролі «врівноважуючої сили» перед Росією, яка більше не прислухається і не поважає її. Франція має наблизитися до позицій своїх союзників у Центральній, Північній та Східній Європі, які виявили велику проникливість у розумінні Росії», — зазначають експерти.

Читайте також: Франція запропонує Україні альтернативний шлях експорту продовольства

Один із авторів листа Артюр Кенігсберг, який очолює аналітичний центр EuroActive, пише, що зараз позиція Франції у питанні війни досі залишається «розмитою». Причиною цього є заяви Макрона про «необхідність якнайшвидше досягти миру» та про те, що «не слід ображати Путіна і росіян». Вони програють більш категоричними висловлюваннями інших західних лідерів. 

На думку колективу дослідників, Франція повинна значно посилити військову допомогу Україні. Вони закликають уряд збільшити фінансування спеціального фонду підтримки зі 100 мільйонів євро до чотирьох мільярдів євро.

«Чотири мільярди євро здається дуже великою сумою. Але з огляду на важливість цілей для Франції збільшити військову підтримку Україні до такого рівня цілком досяжно. Франція цілком могла б відкрити кредитну лінію на 4–5 мільярдів євро у наших промисловців, щоб українці потім відшкодували кошти протягом 20 років», — вважає Кенігсберг. 

Читайте також: Зеленський і Макрон обговорили нові поставки зброї для України

Раніше повідомлялося, що Франція проведе навчання для двох тисяч українських військових, а також може ввести санкції проти Ірану за використання безпілотників Shahed в Україні.