UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що відбувається в Білорусі: Головне

Рішення Лукашенка «намалювати» перемогу в нереальні 80%, значно зменшило простір для маневру діючої білоруської влади.

Після завершення голосування на виборах президента Білорусі в центрі Мінська зібралися тисячі людей. Про це повідомляє сайт «Медуза». За його інформацією, почалися зіткнення міліції і протестувальникыв - на проспекті Машерова, на площі Перемоги, а також на вулиці Немига. Проти учасників протесту силовики почали застосовувати світлошумові гранати.

При цьому російський канал «СпутнікBY» повідомляє про постраждалих, а також про те, що на вулицях помічено підрозділи внутрішніх військ. Посилено охорону адміністрації президента Білорусі (оточений ОМОНівцями зі щитами).

За повідомленнями телеграм-каналів, Мінськ і Брест фактично заблоковані (блок-пости встановлено на всіх в'їзді до міста). Блокуються також опозиційні інтернет-ресурси (tut.by, Белсат).

В інших білоруських містах теж почалися акції протесту. У Бресті, Пінську та Гомелі протестувальники вийшли на центральні вулиці. При цьому в Пінську протестувальникам вдалося заблокувати міськвиконком.

За повідомленнями телеграм-каналів, в Могильові силовики «зачистили» центральну площу. Влада також затримували людей поблизу виборчих дільниць в Мінську і Вітебську, в т.ч. прийшли «контролювати підрахунок голосів».

У мас-медіа відзначають, що результативність протестів суттєво обмежується слабкою координацією опозиції.

За даними в мас-медіа, в цілому влада розподілила силовий ресурс нерівномірно: максимальні зусилля спрямовані на збереження контролю за Мінськом, який вважається вирішальним для «продавлювання» перемоги Лукашенка. На думку експертів, подібна ситуація створює для влади вразливість в інших обласних центрах.

Нагадаємо, що ЦВК Республіки Білорусь озвучив попередні результати президентських виборів, основне голосування на яких відбулося 9 серпня. За попередніми даними Олександр Лукашенко набрав 82,08% голосів, Світлана Тихановська - 6,98%, Анна Канопацька - 2,38%, Андрій Дмитрієв - 1,34%, Сергій Черечень - 1,44%.

Відповідно до даних екзит-полу, проведеного афільованою з білоруською владою Молодіжної лабораторією соціологічних досліджень, за Олександра Луцкашенка проголосувало 79,7% виборців, а за його основну суперницю Світлану Тиіхановську - 6,8%.

Ці дані, як повідомляє сайт "Хартія97", діаметрально відрізняються від результатів незалежних екзит-полів. Так екзит-пол проведений групою «Білоруський партизан» показує перемогу Тіхановської з результатом 64,9% голосів (у Лукашенка 16,1%). Екзит-пол іншої групи - «Сучасна Білорусь» - показує перемогу Світлани Тіхановском з результатом - 71,1% (у Лукашенка 15,7%).

При цьому в російських телеграм-каналах почали публікувати дані з посиланням на «надійні» джерела (у т.ч. перепост повідомлень телеграм-каналу NEXTA), про перемогу Тіхановської на окремих виборчих дільницях в Мінську: №14 (707 проти 428), № 18 (535 проти 385), №21 (1725 проти 438), №73 (1700 проти 705). Також вказується, що вона перемогла в Бобруйську (815 проти 582). Російський телеграм канал «Протесты в мире» з посиланням на виборця, який нібито бачив підсумковий протокол, повідомив, що на виборчій дільниці №13 в м Ліда Гродненської області перемогла Тіхановськп, яка набрала 1211 голосів (Лукашенко - 543).

Білоруськими опозиційними і російськими медіаресурсами також поширюється інформація про те, що сім'я Лукашенка вилетіла за кордон. Пункт призначення літака Bombardier Challenger 850, бортовий номер EW-301PJ, яким нібито користується Лукашенко, - турецьке місто Бодрум.

На думку експертів, вкидання в інформаційний простір інформації про те, що на деяких виборчих дільницях у Білорусі також нібито зафіксована переконлива перемога Тихановської, переслідує кілька цілей. По-перше, чинити тиск на членів інших виборчих комісій, щоб вони фіксували в протоколах реальні результати. По-друге, посилити тезу про «вкрадений голос».

В оцінках експертної спільноти превалює думка про те, що рішення Лукашенка «намалювати» перемогу в нереальні 80%, значно зменшило простір для маневру для діючої білоруської влади. Ряд співрозмовників ZN.UA передбачає, що це створює передумови для розвитку ситуації за конфронтаційними сценаріями.

Як відзначають співрозмовники ZN.UA, вирішальне значення все більше набуває реакція зовнішніх гравців: протестувальники розраховують на швидке отримання моральної підтримки з боку Заходу, хоча б у формі осуду сфальсифікованих високих результатів Лукашенка.