UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що відбувається у Казахстані: головне

Протести тривають вже четвертий день.

По всьому Казахстану тривають масові протести, які розпочалися через підвищення ціни на скраплений газ. Люди не розійшлися після того, як влада країни знизила ціни, а уряд пішов у відставку. Тимчасово виконувати обов'язки прем'єра Аліхан Смаїлов. Крім того, президент має намір запровадити держрегулювання цін на соціально значущі товари, а також на бензин та дизель, розробити закон "Про банкрутство фізосіб".

Посольство України закликало українців утриматися від поїздок до Казахстану у зв'язку із запровадженням надзвичайного стану.

Чому почалися протести в Кахастарні

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися на заході Казахстану 2 січня у місті Жанаозені Мангістауської області. Люди вийшли на вулиці після того, як ціна за літр зрідженого газу зросла до 120 тенге (7,35 гривні або 0,27 долара США). 4 січня влада знизила ціни на газ до 50 тенге за літр (3,54 гривні або 0,13 долара США).

NUR.KZ

За три дні вони охопили всю країну. Казахи виходять на вулиці з економічними та політичними вимогами. 4 та 5 січня у колишній столиці, Алмати, відбулися зіткнення протестувальників із силовиками. Мітингувальники увірвалися в мерію, в будівлі почалася пожежа.

Президент Касим-Жомарт Токаєв запровадив у столиці країни Нур-Султані, Алмати, а також у Мангістауській та Алматинській областях режим надзвичайного стану на період до 19 січня та комендантську годину, яка діятиме з 23:00 до 07:00. Однак це не завадило протестувальникам захопити одну з резиденцій президента — у місті Алмати.

У країні відключають інтернет, обмежили мобільний зв'язок, блокують незалежні ЗМІ та месенджери. Силовики застосували світло-шумові гранати та сльозогінний газ.

NUR.KZ/ Владимир Третьяков

Проте деякі поліцейські, бійці спеціального загону швидкого реагування (СОБР) та ОМОНу почали частково переходити на бік протестувальників.

Протестувальники в Алмати почали спалювати колони поліцейських машин. До міста увійшла військова колона. У зонах НС влада посилила охорону громадського порядку та стратегічних об'єктів. Колишня столиця Казахстану управляється комендатурою на чолі із начальником поліції.

NUR.KZ/ Владимир Третьяков

У країні заборонили продавати зброю, боєприпаси та алкоголь. Влада оголосила про конфіскацію зброї, яка є у громадян.

У Казахстані влада обмежила свободи пересування, зокрема і в'їзд-виїзд із зони НС. Поліція перевіряє документи та обшукує людей.

Як президент Токаєв намагається стабілізувати ситуацію

Президент запропонував запровадити державне регулювання цін на скраплений газ, бензин, дизельне паливо, а також соціально значущі продовольчі товари, повідомили у його адміністрації. Влада пропонує запровадити мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення та розглянути питання субсидування орендної плати за вторинним житлом для соціально вразливих верств населення.

Інформація для українців у Казахстані

У разі потреби громадяни України можуть звернутися до посольства за номером гарячої лінії +7(705)7556610. Адреса посольства: місто Нур-Султан, Єсільський район, мікрорайон Караоткель, вулиця Жилой, 12, електронна пошта - emb_kz@mfa.gov.ua.

Стежте за протестами в Казахстані у нашому онлайні.