UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що показав візит Нетаньягу до США про майбутнє американо-ізраїльських відносин? — The Hill

Незалежно від того, хто переможе на виборах в США, відносини Єрусалиму з Вашингтоном будуть складнішими.

Візит прем'єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньягу до Америки минулого тижня відобразив довгострокові плюси й мінуси американо-ізраїльських відносин. Історичні відносини між Ізраїлем і Демократичною партією досягли найнижчої точки, в той час, як відносини між республіканцями та Ізраїлем ніколи не були такими міцними.

Прем'єр-міністр справедливо поклав відповідальність за виклики, з якими стикається Ізраїль, на Іран, головну загрозу стабільності на Близькому Сході. Ця реальність досі не усвідомили демократи в Білому домі, зазначає Джон Болтон, радник з національної безпеки президента Трампа з 2018 по 2019 рік.

Ядерні й терористичні загрози Ірану наразі проявляються у війні ХАМАС проти Ізраїля, але Тегеран також націлений на Америку, Газа — не головне поле битви, а лише один з фронтів тегеранської загрози, про що Нетаньягу вкотре чітко заявив.

Читайте також: Ізраїль розпочав нові атаки в Газі під час візиту Нетаньягу до США — Reuters

"Зустріч Нетаньягу з президентом Байденом була, очевидно, робочою, зосередженою на продовженні невдалих спроб Байдена досягти угоди про припинення вогню в обмін на звільнення заручників між ХАМАС і Ізраїлем. Однак, на превеликий жаль для Нетаньягу, Байден вже далеко відійшов від "залізної" підтримки Ізраїля, яку він обіцяв невдовзі після нападу ХАМАСу 7 жовтня. Зустріч лідерів неминуче відобразила невпинний, безпрецедентний тиск, який Білий дім чинить на Єрусалим з метою припинення конфлікту в Газі", — пише Болтон.

Нетаньягу під час поїздки до США також зустрівся з Дональдом Трампом. Трампу політично вигідно вдавати, що його особисті стосунки з Нетаньягу завжди були хорошими, а зустріч надала Трампу чудову можливість згадати про ізраїльські рішення його президентства, такі як перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Трамп також побоюється, що його проізраїльська позиція зараз приносить йому політичні витрати, а не вигоди, а це не те, як, на думку Трампа, повинен працювати світ.

Читайте також: Угоду щодо звільнення заручників у Газі можуть скоро затвердити — Нетаньягу

"Після візиту Нетаньягу та Ізраїль мають краще уявлення про тривожні тенденції трьох найважливіших політичних лідерів Америки напередодні дня виборів. Незалежно від того, хто переможе — Гарріс чи Трамп, відносини Єрусалиму з Вашингтоном будуть складнішими. Це не той шлях, яким повинна йти Америка, але це ті кандидати, яких ми маємо, і один з них переможе в листопаді", — підсумував колишній радник з національної безпеки Трампа.

Раніше палестинські органи охорони здоров'я заявили, що наземна і повітряна кампанія Ізраїля в Газі призвела до загибелі понад 39 тисяч людей, переважно цивільних, і змусила більшість з 2,3 мільйона жителів анклаву покинути свої домівки.