UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення Ірану не реагувати негайно на вбивство Ізраїлем лідера ХАМАСу свідчить про більш виважений підхід — The Hill

Наступні кроки Ірану залишаються невизначеними.

Минулого місяця в Тегерані відбулося вбивство Ісмаїла Ганії, високопоставленого лідера ХАМАСу. Іран звинуватив в цьому Ізраїль й пообіцяв відплату. На відміну від попередніх інцидентів, коли Іран швидко реагував на подібні дії, ця ситуація відзначається незвичним бездіянням.

Аналітики розмірковують про те, чи відбудеться відплата, як і коли. На наступний крок Ірану можуть вплинути ширші геополітичні події, зокрема, зусилля з припинення вогню в Газі, що тривають. Якщо угода буде досягнута, стає все більш імовірним, що Іран може взагалі відмовитися від удару у відповідь, інформує The Hill.

Читайте також: Нетаньягу втягує США на небезпечний шлях щодо Ірану — The Hill

"Така стриманість [відсутність відповіді на вбивство Ганії], якщо вона збережеться, може свідчити про значні зміни в ширшій стратегії Ірану. Це свідчить про те, що Іран, можливо, відходить від негайної військової відповіді на користь більш довгострокового, виваженого підходу, який надає пріоритет ширшим геополітичним цілям, а не короткостроковим вигодам", — йдеться в газеті.

Іран, як і багато інших країн, використовує недержавних союзників для участі у конфліктах, щоб уникнути ризиків, пов'язаних із прямим військовим втручанням. Цей підхід дозволяє Ірану тиснути на своїх противників, знижуючи ймовірність міжнародної критики або санкцій.

Читайте також: Зрив угоди про припинення вогню в Газі може спровокувати Іран на атаку проти Ізраїля — The Hill

Іран надає своїм союзникам зброю, навчання та логістичну підтримку, посилюючи їхню здатність застосовувати асиметричну тактику, таку як партизанська війна та кібератаки. 

Оскільки наступні кроки Ірану залишаються невизначеними, очевидно, що будь-яке рішення про відповідь на вбивство Ганії буде тісно пов'язане з ширшою динамікою, що відбувається на Близькому Сході.

Читайте також: Як Іран може відповісти на вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії? — The Hill

Раніше Майкл Герцог, посол Ізраїля в США заявив, що його країна може уникнути прямої атаки з боку Ірану. Позиція США в регіоні має вплив на стримування Ірану.