UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові британські посадовці змінюють позицію щодо Трампа, готуючись до його можливого другого терміну — Politico

Нові міністри закордонних справ Великої Британії сильно критикували колишнього президента США, перш ніж отримати високі посади в уряді.

Вивчення попередніх коментарів нової команди Міністерства закордонних справ Великої Британії показує, що за останні роки чимало високопосадовців висловлювали вкрай критичні зауваження щодо Трампа. Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі вже потрапляв під пильну увагу через його критику кандидата від Республіканської партії в минулому. Будучи лейбористом, Леммі назвав Трампа "соціопатом, який симпатизує неонацистам".

Оскільки перспектива другого президентства Трампа стала більш реальною, Леммі став говорити набагато стриманіше — стверджуючи, що позицію Трампа щодо європейської безпеки "часто неправильно розуміють", і говорячи про нібито "точки дотику" з кандидатом на посаду віцепрезидента Трампа, Джей Ді Венсом. Відповідаючи на запитання про свої минулі висловлювання, Леммі сказав, що всі політики мали що сказати про Трампа "в минулому", йдеться в матеріалі Politico.

Читайте також: Міністр закордонних справ Британії закликає європейських лідерів оцінювати Трампа за "його діями", а не за словами

Однак новий британський міністр у справах Північної Америки Стівен Дауті та міністр у справах Індо-Тихоокеанського регіону Кетрін Вест у квітні 2019 року виступили співавторами жорстко сформульованої парламентської пропозиції, яка закликала британський уряд скасувати майбутній державний візит Трампа.

У тексті, який також підписала новопризначена міністр міжнародного розвитку Аннеліза Доддс, йшлося про те, що британський парламент "висловлює жаль з приводу поведінки президента США Дональда Трампа, включаючи його мізогінізм, расизм і ксенофобію", а також його "поширення онлайн-контенту, пов'язаного з ультраправою екстремістською організацією у Великій Британії".

Читайте також: У британському уряді заперечують, що заохочували Трампа мирною угодою між Росією та Україною

Дауті також звинуватив Трампа в тому, що той демонструє "повну відсутність співчуття й уваги до всього, що не відповідає його власним інтересам". Міністри також жорстко розкритикували рішення Трампа вийти з Паризької угоди про зміну клімату.

Раніше ми повідомляли, що Британія та Німеччина підписали оборонну угоду на тлі побоювань щодо повернення Трампа до влади. Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі уклав пакт зі своїм німецьким колегою Борисом Пісторіусом в міністерському комплексі Бендлер-блок в Берліні. Угода зобов’язує обидві сторони посилити промислову координацію та спільні операції, а також підготуватися до ще більших кроків у майбутньому.