UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одна російська потенційна вакцина від COVID-19 пройшла другу фазу випробувань

В етапі взяли участь 100 добровольців.

Сибірський інститут вірусології "Вектор" у вівторок завершив другу фазу клінічних випробувань другої потенційної російської вакцини проти коронавірусу COVID-19, повідомило державне агентство " Інтерфакс ".

У серпні в Росії зареєстрували першу вакцину, розроблену московським Інститутом Гамалія. Минулого тижня розпочалися пізні випробування цієї вакцини. У них візьмуть участь 40 тисяч осіб.

Випробування другий потенційної вакцини від COVID-19 на основі пептиду почалися 27 липня. У них взяли участь 100 добровольців, розповіли в Росспоживнагляді.

"Сьогодні остаточна група з 20 добровольців виписана зі стаціонару. Таким чином, всі 100 добровольців провакциновані дворазово і завершили "госпітальний" 23-денний етап спостереження. Добровольці відчувають себе добре", - йдеться в повідомленні Росспоживнагляду.

Результати випробувань повинні опублікувати 30 вересня.

11 серпня президент РФ Володимир Путін оголосив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу. За словами глави МОЗ РФ Михайла Мурашка, вакцина показала високу ефективність і безпеку.

Однак західні вчені підкреслюють, що випробування експериментальної вакцини на десятках тисяч чоловік - єдиний спосіб визначити, працює вона чи ні. У Росії ж вакцину поки протестували всього на десятках людей.

Оголошення Путіна викликало тривогу серед світових експертів в області охорони здоров'я. Вони кажуть, що Росія ще не провела масштабних випробувань вакцини, які дозволили б отримати дані про її ефективність та безпечність.

Глава робочої групи по коронавірусу при уряді Великої Британії Кейт Бінгхем заявила, що на Заході не можуть схвалити російську вакцину від COVID-19, оскільки дані, що доводять її ефективність, відсутні.

МОЗ РФ назвав ці сумніви безпідставними.