UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ще один крок до ескалації": Чехія відреагувала на рішення Росії щодо "недружніх країн"

Шарль Мішель закликав Кремль дотримуватися принципів Віденської конвенції. 

Учора, 14 травня, Росія віднесла США та Чехію у список "недружніх країн". Чеське МЗС назвало це рішення ще одним кроком на шляху до ескалації, повідомляє пресслужба відомства. 

"Ще один крок до ескалації не тільки з Чехією, а й із Євросоюзом і його партнерами", — йдеться у повідомленні.

Такі дії РФ, продовжили в міністерстві, повністю суперечать Віденській конвенції. Проте цей крок ніяк не вплине на рішення Чехії про скорочення кількості працівників російського посольства у Празі. 

"На відміну від російського підходу, наш крок повністю відповідає міжнародному праву", — наголосили у МЗС.

Рішення Москви прокоментував також глава Євроради Шарль Мішель, погодившись з тезою Чехії щодо ескалації. На своїй сторінці в Твіттер він закликав Кремль дотримуватися положень Віденської конвенції. 

"Рішення російського уряду […] — черговий крок до ескалації і підрив дипломатичних відносин. Зусилля щодо внесення розбрату в ЄС марні", - написав Мішель. 

Читайте також: Чехія буде вимагати від Росії компенсації за наслідки вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце

В останні місяці між Росією і Заходом різко зросла напруженість з цілої низки питань, включаючи нарощування російських військ на кордоні з Україною, втручання у вибори в США і інші ймовірні ворожі дії.

Відносини між Росією і США різко погіршилися після того, як в квітні Вашингтон оголосив про санкції і висилку 10 російських дипломатів у відповідь на те, що він називає втручанням Кремля в вибори в США, масових кібератаках і іншої ворожої діяльності.

Росія у відповідь вислала 10 американських дипломатів, заборонила в'їзд в країну вищим посадовим особам США і заборонила посольству США наймати іноземних громадян.

Після того як Байден порівняв президента Росії Владіміра Путіна з «вбивцею», Росія тимчасово відкликала свого посла з США, а пізніше заявила, що посланець США також повинен відправитися до Вашингтона для консультацій.

Посольство США в Москві було змушене призупинити більшість консульських послуг для своїх громадян і припинити видачу віз через різке скорочення штату після введення санкцій "око за око".

Але в п'ятницю заявило, що тимчасово відновить консульські послуги для своїх громадян «до 16 липня».

Напруженість у відносинах з Чеською Республікою також загострилася після того, як Прага звинуватила російську військову розвідку в тому, що вона стоїть за смертоносним вибухом на складі боєприпасів на сході Чехії в 2014 році.

Минулого місяця Москва заявила, що обмежить чисельність співробітників чеського посольства після того, як країна ЄС оголосила про висилку десятків російських дипломатів.