UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще десять європейських покупців відкривають рахунки для оплати газу РФ у рублях — Bloomberg

Наразі двадцять європейських компаній відкрили відповідні рахунки в «Газпромбанку».

Ще десять європейських компаній відкрили рахунки в російському «Газпромбанку» для оплати газу РФ у рублях, удвічі збільшивши загальну кількість «клієнтів», які готуються розплачуватись рублями за російський газ, як того вимагав глава Кремля Владімір Путін. Про це повідомляє Bloomberg.

Наразі двадцять європейських компаній відкрили відповідні рахунки, а ще 14 клієнтів запросили документи, необхідні для їх відкриття. Про це повідомило джерело Bloomberg на умовах анонімності.

Європейські покупці тижнями намагалися зрозуміти, як вони можуть виконати наказ Путіна платити за російський газ в рублях з 1 квітня і не порушити санкції Європейського Союзу, запроваджені через вторгнення РФ в Україну. За новим механізмом клієнти мають відкрити два рахунки: один в іноземній валюті та один у рублях у «Газпромбанку».

Читайте також: Найбільший імпортер російського газу до ФРН розрахувався з "Газпромом" у рублях

Наприкінці березня президент Росії Владімір Путін підписав указ про переведення оплати за експорт газу в рублі, попри чинні контракти у євро та доларах. Деякі країни, зокрема Польща, Фінляндія, Чехія, Нідерланди, Словаччина та інші відмовилися платити РФ за газ у рублях.

Чому Європа ніяк не домовиться про повне ембарго на експорт енергоносіїв із РФ? Чому часткове або нетривале ембарго — хибна й небезпечна стратегія? Чи повинна і сама Україна відмовитися від транзиту російського газу? Відповіді на ці запитання — у статті Михайла Гончара "Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?".