UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шаріат став основою лівійського законодавства

На основі мусульманського релігійного закону буде сформульовано кодекси банківського, кримінального та фінансового права.

Генеральна національна рада Лівії ухвалила рішення зробити шаріат основою законодавства своєї країни.

Одночасно з цим депутати оголосили, що юридичні правила, прописані у Корані і хадісах, ляжуть в основу функціонування всіх державних інституцій та установ. На практиці це означає, що нове лівійське законодавство буде наближено до європейських стандартів більшості ісламських країн, в яких шаріат, як правило, є базою системи права.

Очікується, що у першу чергу це торкнеться кримінального права, а також законодавства у банківській і фінансовій сфері, повідомляє Agence France-Presse.

Наскільки істотним стане проникнення традиційних ісламських норм законів Лівії, поки не відомо. Ісламські радикали хочуть зробити законодавство максимально наближеним до першоджерел шаріату. Ліберали вважають, що з часу написання священних книг у світі відбулися настільки істотні зміни, що їх необхідно врахувати при написанні нових законів.

Зараз Лівія переживає період формування державних інститутів, які знаходяться лише у зародковій формі. Крім того, все ще триває процес написання проекту конституції, який пізніше треба буде ухвалити на референдумі. За відсутності сильної центральної влади Лівія фактично є конфедерацією міст і територій, які часто ворогують між собою.

Відзначимо, що вся лівійська революція йшла під прапорами ісламу. Опозиціонери деякий час говорили, що домагаються демократії, але після перемоги віддали життя у країні на відкуп ісламістам.

Муаммара Каддафі життя у країні регулювалося не Кораном, а Зеленою книгою, написаною лідером Джамахірії. Вважається, що в ній було зафіксовано всі норми, необхідні для існування держави. !zn

Читайте також:

Великобританія випустить облігації, які відповідають законам шаріату

В Брунеї за законами шаріату будуть забивати камінням і відрубувати руки