UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шанси на досягнення торговельної угоди між Британією та ЄС зменшуються — Reuters

Торговельні переговори між Британією та ЄС відновилися у понеділок у Брюсселі, після того, як сторони не могли дійти згоди.

Британія та ЄС все ще не можуть дійти згоди стосовно торговельного договору. Велика Британія та Європейський Союз мають від семи до десяти днів, щоб знайти спосіб «розблокувати» торговельні переговори, заявив у понеділок міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні, після того як обидві сторони закликали одна одну змінити свою позицію щодо найбільш проблемних моментів у переговорах, повідомляє агенція Reuters.

У понеділок дипломати Європейського Союзу попередили Велику Британію, що час для угоди про Brexit швидко закінчується, і, можливо, вже занадто пізно ратифікувати її.

Відсутність торговельної угоди може призвести до негативного впливу на фінансові ринки та порушить делікатні ланцюги поставок, що простягаються по всій Європі та за її межами, до того ж, економічний удар наносить і пандемія коронавірусу

Торговельні переговори між Британією та ЄС відновилися у понеділок у Брюсселі, після того, як сторони не могли дійти згоди стосовно найбільш суперечливих моментів, які стосувалися риболовної промисловості та правил врегулювання торговельних суперечок.

Велика Британія вже фактично вийшла з ЄС, але сторони намагаються укласти угоду до закінчення перехідного періоду 31 грудня, угода регулюватиме майже один трильйон доларів щорічного торговельного обігу.

"Ми дійсно перебуваємо за 7-10 днів до критичної межі, якщо не буде серйозного прориву протягом наступного тижня, тоді я думаю, що торговельна угода буде повністю зірвана. Я думаю, британський уряд дуже добре розуміє, що потрібно зробити, аби досягнути угоди цього тижня, справжнє питання полягає в тому, чи дійсно уряд Британії хоче укладати цей договір. Є надія, що угода буде підписана, але я не здивуюся, якщо станеться навпаки», - сказав міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні.

Британські чиновники неодноразово наголошували, що будь-яка угода повинна поважати суверенітет країни, але ЄС каже, що близькість Великої Британії до блоку означає, що Брюссель не може укласти торговельну угоду зі Сполученим Королівством, подібну до угоди, яку він уклав, для прикладу, з Канадою.

"Наші червоні лінії не змінилися, і ми готуємось до будь-якого результату. Звичайно, ми віддаємо перевагу укладенню угоди, ми відкриті до співпраці з ЄС, якщо блок вирішить досягти необхідного прогресу", - сказав міністр охорони здоров'я Британії Метт Хенкок.

Обидві сторони залишаються непохитними у межах двох основних моментів угоди, які стосуються рибальства та рівноправного партнерства.

Обидві сторони закликають одна одну змінити свої позиції, щоб досягнути прориву, необхідного для укладення угоди.

Високопоставлений дипломат ЄС, виступаючи на умовах анонімності, сказав, що обидві сторони "все ще занадто далеко, щоб мати можливість почуватись комфортно", повторивши, що Велика Британія повинна зробити вибір, оскільки "графік дуже жорсткий".

Головний переговорник від Великої Британії Девід Фрост заявив у неділю, що за останні дні переговорів був досягнутий певний прогрес, і сторони мають спільні проекти текстів договорів, хоча важливі елементи все ще не узгоджені.

"Ми можемо не досягти успіху. Ми працюємо, щоб домовитись про угоду, але Британія підпише лише той варіант договору, який буде сумісним із суверенітетом країни", - сказав Фрост.