UA / RU
Підтримати ZN.ua

Серія терактів в Іраку забрала життя понад 40 осіб

По Багдаду вдруге за останні дні прокотилася хвиля кривавих терактів. Вибухи прогриміли близько ринків і в ділових кварталах іракської столиці.

15 серпня в столиці Іраку Багдаді пролунали нові вибухи - злетіли на повітря кілька замінованих автомобілів. Жертвами терактів стали 42 людини, кількість поранених перевищує сотню, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в місцевій поліції.

Вибухи прогриміли близько ринків і в ділових кварталах іракської столиці, а одну начинену вибухівкою машину підірвали в районі "Зеленої зони" - комплексу урядових установ та дипмісій різних країн, зазначається в повідомленні.

Теракти в Багдаді були вчинені після того, як іракський прем'єр-міністр Нурі аль-Малікі заявив про продовження широкомасштабної операції проти збройних терористичних угруповань, що діють на території країни. Кампанія була ініційована після організованих "Аль-Каїдою" масових втеч з в'язниць в минулому місяці.

В цьому році відразу кілька терактів сталося в Іраку під час священного для всіх мусульман місяця Рамадан. За неофіційними даними, загальне число жертв терактів протягом цього часу перевищила тисячу осіб.

Нинішній Рамадан вже назвали найкривавішим за останні п'ять років у цій країні. Практично щодня гриміли вибухи в багатолюдних місцях. Особливо старалися терористи під час святкування закінчення Рамадана.

10 серпня в Багдаді вибухнули 16 автомобілів, припаркованих на вулицях біля ринків, кафе та ресторанів, де люди відзначали закінчення посту, причому як в сунітських, так і в шиїтських районах міста. В той день загинули не менше 60 осіб.

США поклали відповідальність за подію на угрупування "Аль-Каїда в Іраку", керовану Абу Бакром аль-Багдаді, ховається в Сирії, і пообіцяли нагороду в 10 мільйонів доларів за інформацію, яка приведе до затримання організаторів терактів проти мирного населення.

При цьому в країні неухильно зростає напруженість у відносинах між шиїтської і сунітської громадами. Суніти стверджують, що піддаються дискримінації з боку шиїтського уряду на чолі з прем'єр-міністром Нурі Малікі. !zn

Читайте також:

ЦРУ побоюється, що Сирія перетвориться на притулок для "Аль-Каїди"

У червні в результаті терактів і насильства в Іраку загинув 761 осіб

В Іраку вбито одного з катів Саддама Хусейна