UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сербія починає військові навчання на кордоні з Косово

Сьогодні починаються тактичні навчання Sadejstvo-2018, в яких візьмуть участь артилерія, піхота й авіація.

У Сербії починають військові навчання на полігоні "Пасулянска ливада", який знаходиться неподалік від території частково визнаної Республіки Косово, повідомляє портал РТС з посиланням на сербське міністерство оборони.

Напередодні кілька сербських літаків були помічені над селищем Прешево, який знаходиться на кордоні Косово. ЗМІ в Албанії повідомили про те, що сербські літаки налякали місцевих жителів – албанців. У соціальних мережах з'явилися відео польотів цих літаків.

Міжнародна миротворча місія у Косово під керівництвом НАТО заявила про те, що у зв'язку з даним інцидентом проведе відповідну перевірку.

Своєю чергою Міністерство оборони Сербії повідомило про те, що 29 березня починаються військові навчання Sadejstvo-2018, в яких візьмуть участь артилерія, піхота й авіація. Таким чином політ сербських винищувачів над Прешево був репетицією майбутніх навчань.

Міжнародна миротворча місія у Косово закликала всіх жителів зберігати спокій, оскільки "загрози немає".

Читайте також: Сербії доведеться вирішити проблему з Косово для вступу в ЄС - Reuters

Як відомо, внаслідок війни 1999 року між Косовом і центральним урядом Сербії регіон перейшов під контроль ООН, залишаючись юридично автономією у складі Сербії. У 2008 році Пріштіна в односторонньому порядку проголосила незалежність, а в 2016 році уклала Угоду про асоціацію з ЄС.

Незалежність Косова визнали 115 держав, зокрема США, Канада, члени Європейського Союзу.

У той же час більше 80 країн-членів ООН незалежність Косова не визнають і вважають регіон частиною Сербії. Серед них – Китай, Росія, Білорусь, Україна, Ізраїль та інші.

У березні президент Сербії Олександр Вучич заявив про готовність до діалогу щодо врегулювання проблеми Косово, підкресливши при цьому, що Белград не збирається визнавати його незалежність.