UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенатори закликають Байдена бути жорстким в обговоренні російських «гарантій безпеки»

Американському президенту рекомендують ініціювати збільшення військової присутності на східному фланзі НАТО.

Низка американських сенаторів на чолі з республіканцем Марко Рубіо вимагають  від президента Джо Байдена бути жорстким в обговоренні українського питання та кремлівських ініціатив відносно НАТО під час переговорів з представниками Росії.

В листі на ім'я президента  США політики вимагають продовжити недвозначно засуджувати військові загрози та провокації Росії.

"Дуже важливо, щоб Сполучені Штати продемонстрували нашу рішучість і відмовилися задовольнити неприйнятний список вимог", - наголосили автори.

Вони підкреслили, що так звані «гарантії безпеки», які висунула Росія, мають на меті відновлення сфери впливу в Європі, в рамках якої Кремль буде «примушувати та залякувати такі країни, як Україна, Грузія, Молдова, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Румунія, які стали твердими американськими союзниками та партнерами».

Сенатори зазначають, що  на переговорах адміністрація Байдена має утвердити, що «Росія не має права вето на розширення НАТО» і що «двері в членство в НАТО залишаються відкритими для європейських країн(...), членство яких сприяє безпеці Євроатлантичного регіону».

Зокрема вони рекомендують розглянути можливість збільшення військової присутності на східному фланзі Альянсу, включно з країнами Балтії, Польщі та регіону Чорного моря, «щоб стримувати фактор російської агресії". Також важливою називають "додаткову допомогу Україні та країнам Східної Європи у гарантуванні безпеки".

Читайте також: Переговорники від Росії та США прокоментували зустріч щодо гарантій безпеки

МЗС Росії 17 грудня опублікувало російський проєкт угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. Він передбачає відмову НАТО від розширення, включаючи приєднання України.

Росія представила Заходу справжній ультиматум — проєкти двох договорів, один із США, один із НАТО — про «гарантії безпеки». У Москві намалювали свою «формулу нового світу» і вважають, що решта світу має її прийняти. Захід міг висунути свої ультиматуми Росії і 2008-го, і 2014-го, але не зробив цього. Втрачена на великій шахівниці ініціатива дорого обходиться учасникам гри всього через кілька ходів. Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну».