UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенат США визнав конституційним другий імпічмент Трампу

Обговорення по суті продовжать наступного дня.

Сенат США проголосував за конституційність імпічменту 45-му президенту Дональда Трампа.

Про це повідомляє CNN, відзначаючи, що обговорення по суті продовжать наступного дня.

За конституційність імпічменту щодо Трампа проголосували 89 сенаторів, проти висловилися 11. Таким чином, процес імпічменту буде продовжений.

Шість сенаторів Республіканської партії проголосували разом з демократами, встановивши, що процес імпічменту є конституційним, попри заклики деяких республіканців припинити розгляд.

Сенатори обговорять, чи можна вважати дії колишнього глави держави на мітингу, після якого відбувся штурм Капітолію, підбурюванням до заколоту.

Кожній зі сторін буде надано до 16 годин на виклад своєї позиції. Після цього сенатори, яким відведена роль присяжних, проголосують з питання про імпічмент.

Читайте також: Юрист республіканців спростував, що Трампу не можна оголосити імпічмент

Нагадаємо, в середині січня Палата представників підтримала імпічмент Трампа. Приводом став напад прихильників колишнього глави держави на будівлю парламенту - Капітолій. Колишній американський лідер звинувачується в підбурюванні до заколоту. В кінці того ж місяця палата представників передала в сенат резолюцію про імпічмент.

Трамп став першим президентом в історії, який двічі піддається імпічменту. Перша спроба усунути його з посади, розпочата в 2019 році, провалилася: тоді сенат, де більшість була у республіканців, виправдав екс-главу держави. Цього разу він піддається імпічменту, коли вже склав повноваження. Детальніше про те, як американські праві екстремісти стали частиною політичного мейнстріму США, читайте в статті Ганни Бродські-Кроткіной " Хто громив Капітолій? ".