UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенат США висловився за продовження санкцій проти Ірану на десять років

За відповідний законопроект Сенат Конгресу США проголосував одноголосно.

Сенатори підтримують законопроект, що дозволяє США вжити заходів відносно Ірану, в разі порушення державою умов ядерної угоди, підписаної у 2015 році.

Раніше Палата Представників вже голосувала за аналогічний проект про продовження дії закону про санкції проти Ірану ще на 10 років.

Документ відправлений на підпис Бараку Обамі, і сенатори впевнені в тому, що він його підпише.

Вперше закон був прийнятий у 1996 році в якості протидії нарощування Іраном ядерного потенціалу. Дія закону закінчується в 2016 році.

Відповідно до прийнятої у 2015 році угоди, США частково зняли санкції з Ірану, у відповідь на обмеження країною ядерної програми. Іран відмовився від створення ядерної зброї в обмін на поступове зняття санкцій США.

Тим не менш законодавці США хочуть залишити для майбутніх президентів країни механізм швидкого відновлення санкцій у разі можливих провокацій з боку Ірану в майбутньому, зокрема, порушення обмежень ядерної програми.

На даний час майбутнє угоди залишається невизначеним, так як новообраний президент США, республіканець Дональд Трамп, під час своєї виборчої кампанії виступав з різкою критикою ядерних домовленостей з Іраном, а республіканці Конгресу США в 2015 році проголосували проти ядерної угоди з Іраном.

Трамп неодноразово називав договір з Іраном "катастрофічним", і говорив про те, що його скасування стане "головним пріоритетом" його діяльності після інавгурації.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року США звинуватили Іран у порушенні ядерних домовленостей після запуску країною балістичних ракет. Очільник МЗС Ірану Джавад Зариф повідомляв про те, що випробування Іраном балістичних ракет не підпадають під резолюцію Ради Безпеки ООН від 20 липня 2015 року.

США звинуватили Іран не в порушенні резолюції ООН з ядерної угоди від 2015 року, а у резолюції ООН, згідно з якою Тегеран не може брати участь в будь-яких заходах, пов'язаних із балістичними ракетами, - пояснив політик.

Угоду з ядерної програми Ірану було досягнуто 14 липня 2015 року. В ній Тегеран погодився на низку поступок своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій.