UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президенту Литви Далі Грібаускайте, яка завершує термін, призначено довічне державне утримання

Інавгурація нового президента Литви належить через півтора місяця після виборів - 13 липня.

Далі Грибаускайте, що покидає пост президента Литви, уряд призначив державне утримання, яке буде виплачуватися довічно. Госсодержание становить 3691 євро.

Крім цього за президентом Литви зберігається довічна охорона, чотири співробітника і автомобіль. Надається і резиденція в Турнешкісі, де проживають всі колишні перші особи, однак Даля Грибаускайте відмовилася від резиденції, оскільки вважає за краще жити в своєму будинку у Вільнюському районі.

Як повідомляє литовський портал Мій уряд, це розпорядження набирає чинності з 13 липня - після інавгурації новообраного президента Гітанаса Науседи, який спокійно разом з президентом Грибаускайте займається прийомом-передачею владних повноважень. Інавгурація призначена через півтора місяця після виборів.

Як відомо, другий тур виборів президента Литви відбувся в неділю, 26 травня. За посаду глави держави боролися незалежний кандидат Гітанас Науседа депутат-консерватор Інгріда Шимоне. Обидва кандидати підтримують членство країни в ЄС і НАТО й обіцяють продовження підтримки Україні. За попередніми даними, Науседа переміг з істотним відривом.

У той же час завершуючу термін повноважень президента Литви Далю Грибаускайте дипломати і політики називають в числі претендентів на пост голови Європейської ради замість екс-прем'єра Польщі Дональда Туска.