UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одне місто в Сирії може повторити долю Алеппо – спецпредставник ООН

Наступним за Алеппо може бути зруйнований Ідліб, який все ще контролює опозиція.

Без політичної угоди про припинення вогню у Сирії ще одне місто – Ідліб – ризикує повторити долю Алеппо, заявив спецпосланник генсека ООН в Сирії Стеффан де Містура, виступаючи разом з міністром закордонних справ Франції Жан-Марком Еро.

"Я не знаю, що буде відбуватися в Ідлібі, але якщо не буде припинення вогню або політичної угоди, то він стане другим Алеппо", - заявив де Містура, повідомляє ТСН з посиланням на Reuters.

Де Містура повідомив, що зараз в східній частині Алеппо налічується близько 50 тис. осіб, яких евакуюють підконтрольні сирійської армії західні райони міста, а ще 10 тис. осіб відправляться в Ідліб. Це місто все ще контролюють загони опозиції.

Генеральна Асамблея ООН у п'ятницю, 9 грудня, більшістю голосів підтримала підготовлений Канадою проект резолюції щодо негайного припинення вогню в Сирії.

Представники сирійської армії заявили про те, що операція по поверненню контролю над Алеппознаходиться в завершальній стадії. Східна частина міста Алеппо перебувала під контролем повстанців сирійської опозиції впродовж чотирьох років.

Тим не менш сирійська опозиція готова продовжувати боротьбу проти Асада навіть після втрати Алеппо. Опозиціонери зазначають факт важливості Алеппо, але визнають, що в разі втрати міста у них є й інші не менш важливі населені пункти.

Раніше у зв'язку з бойовими діями, східні райони міста покинули тисячі мирних жителів. У східній частині Алеппо розбомблені всі лікарні, дефіцит їжі, питної води і медикаментів.

Про учасників та основні події сирійського конфлікту читайте у спецпроекті DT.UA "Що важливо знати про конфлікт у Сирії".