UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одна країна ЄС опинилася на порозі епідемії коронавірусу

У Франції на Covid-19 захворіли майже 1800 людей, понад 30 померли.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна перебуває на порозі епідемії коронавірусу Covid-19. Під час відвідин колл-центру швидкої допомоги при лікарні Некер у Парижі він закликав громадян не панікувати і не забувати, що в багатьох випадках хвороба протікає безсимптомно або в легкій формі.

"Ми знаходимося в самому початку цієї епідемії. Необхідно ясно і тверезо усвідомлювати небезпеку, що насувається.., але повна прозорість в цьому питанні повинна супроводжуватися значним спокоєм. Я хочу нагадати нашим співгромадянам, що 85% тих, хто заразиться цим вірусом, перехворіють в нешкідливій формі", - цитує президента RFI.

Станом на середу, 11 березня, на Covid-19 захворіли 1784 французи, 33 людини померли. Водночас, за словами Макрона, ситуація з поширенням хвороби у регіонах Франції залишається різною. У кожному конкретному випадку влада вживає адекватні загрозі заходи, і розвиток епідемії не призведе до радикальної зміни життя країни.

"Потрібно бути дуже прагматичними. Різні регіони і департаменти знаходяться сьогодні на дуже різних стадіях (поширення вірусу). Є осередки, в яких вже є епідемія. У цих осередках вже введені необхідні заходи. Але ми почали суворо відокремлювати різні ситуації. Вважаю, що не слід думати, що в якийсь момент або годину відбудеться великий переворот, який все змінить. Потрібно зберігати граничну здатність до адаптації ", - додав Макрон.

Візит до колл-центру SAMU – четверта за останні десять днів зустріч Еммануеля Макрона, присвячена поширенню коронавірусу. 10 березня у Єлисейському палаці запроваджено особливі заходи безпеки: кількість нарад скорочено, вони більше не проводяться у робочому кабінеті голови держави, відвідувачам обмежено вхід до палацу.

Коронавірусну інфекцію діагностовано у міністра культури Франції Франка Рістера та п'ятьох депутатів Національних зборів (нижня палата парламенту), на самообсервації з підозрою на коронавірус перебувають голова адміністрації президента Патрік Стрзода та міністр юстиції Ніколь Беллубе.

Нагадаємо, станом на 11 березня коронавірус дістався всіх країн Європейського Союзу, спалах хвороби зафіксовано в Італії, близька до оголошення епідемії Німеччина. Джерелом поширення коронавірусу у Європі стала Італія.

Ця країна стала першою, повністю закритою на карантин через вірус. Випадки зараження Covid-19 зафіксовано у всіх регіонах Італії, від ускладнень померла 631 людина.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу Covid-19 "надзвичайною ситуацією в області суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення". У ВООЗ побоюються, що вірус потрапить на територію країн зі слабкою системою охорони здоров'я. 28 лютого ВООЗ підвищила рівень небезпеки до дуже високого.

Вперше цей коронавірус діагностували у грудні минулого року. Covid-19 швидкими темпами поширюється по всьому світі. Випадки захворювання зафіксовані більш ніж у 100 країнах на всіх континентах. Згідно з офіційними даними, захворіли понад 119 тисяч людей, з них майже 66 тисяч вилікувались, 4284 померли.