UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ та кіберполіція затримала здирників, які стояли за атаками на 50 компаній

Послуги затриманих були дуже популярними серед членів міжнародних хакерських угруповань.

Фахівці СБУ та кіберполіції, спільно з американськими та британськими правоохоронцями, затримали групу здирників, яка атакувала понад 50 компаній у Європі та США, повідомляється на сайті кіберполіції.

"Зловмисники здійснювали хакерські атаки на іноземні компанії, а також надавали платні послуги зі заміни IP-адрес іншим хакерам. За попередніми оцінками, за час діяльності група заробила більше одного мільйона доларів, - говорить офіційний прес-реліз СБУ. - На відміну від звичайних VPN -сервісів, які може легально сплатити та використовувати кожен, послуги зловмисників мали значно ширшу функціональність, зокрема, [хакери] дозволяли підвантажувати через свою платформу комп'ютерні віруси, шпигунське програмне забезпечення та інші шкідливі програми, створені зловмисниками для зловмисників та непідконтрольні владі та правоохоронним органам".

Повідомляється, що послуги були дуже популярні серед членів міжнародних угруповань хакерів, які: зламували системи державних і комерційних підприємств для збору конфіденційної інформації; розповсюджували програми-вимагачі і вимагали викуп за розшифровку; проводили DDoS-атаки, щоб паралізувати роботу систем.

Крім того, хак-група займалася здирницькими атаками і самостійно, розсилаючи шкідливий спам поштою.

Відомо, що затримання торкнулися лідера неназваного угруповання, 36-річного киянина, а також його дружини та трьох знайомих. Імена підозрюваних поки що не розголошуються.

Читайте також: Українці можуть залишитися без світла, тепла та грошей через кібератаки РФ — Reuters

Підозрювані були затримані на початку поточного тижня, а в їхніх будинках та автомобілях пройшли обшуки, під час яких було вилучено: комп'ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флешки та три автомобілі.

Раніше повідомлялося, що Міністерство цифрової інформації оприлюднило перші результати дослідження кібератаки на урядові сайти України. Встановлено, як хакери зламали сайти держустанов.