UA / RU
Підтримати ZN.ua

СБУ повідомила про підозру російському генералу, який командував наступом на Київ

Під час боїв у Київській області Селівьорстов отримав поранення.

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському генерал-майору Владіміру Селівьорстову. Він є колишнім командиром 106-ї повітряно-десантної дивізії ЗС РФ та командував операцією із захоплення Києва на початку повномасштабного вторгнення, йдеться у повідомленні СБУ.

Зокрема, за планом російського Генштабу підрозділи Селівьорстова мали 24 лютого 2022 року захопити аеродром у Гостомелі та окупувати увесь населений пункт. Інше російське угруповання зі складу дивізії посадовця мало завдання із захоплення Вишневого у передмісті столиці. Таким чином окупанти хотіли створити плацдарм для наступу на Київ та почати штурм міста після підходу основних сил.

Читайте також: Головному конструктору дронів "Ланцет" та ZALA повідомили про підозру

Проте наміри росіян зірвали українські Сили безпеки та оборони. Під час боїв за Гостомель значну частину угруповання Селівьорстова оточили та знищили, а пізніше також завдали удару по штабу росіян у Бучанському районі. На момент удару там перебував російський генерал разом з командним складом своєї дивізії. Він отримав значні поранення, після чого було віддано наказ на "евакуацію" російського угруповання, зазначають в СБУ.

"На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Селівьорстову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб)", — йдеться у повідомленні правоохоронців.

Раніше СБУ повідомила про підозру голові російського Центробанку Ельвірі Набіулліній. Правоохоронці зібрали доказову базу, яка свідчить про сприяння установи підготовці агресії проти України.