UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівську Аравію не хвилює реакція США на розрив відносин з Іраном – Reuters

Ер-Ріяд розірвав дипломатичні відносини з Тегераном у неділю, 3 січня.

Саудівська Аравія не має наміру відновлювати політичний діалог з Іраном на прохання США, повідомило в неділю, 3 січня, агентство Reuters з посиланням на власне джерело в дипломатичних колах у Ер-Ріяді.

"Знову і знову Тегеран дивиться в бік Заходу. Іран продовжує фінансувати тероризм, запускає балістичні ракети, і ніхто нічого з цим не робить. Саудівську Аравію не хвилює те, що вона може розсердити Білий дім", − заявило джерело.

Нагадаємо, 3 січня Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив про розрив дипломатичних відносин Королівства з Іраном. Дипломатичну місію Ісламської Республіки зобов'язали залишити територію Саудівської Аравії протягом 48 годин.

Відносини між Ер-Ріяд і Тегераном загострилися після страти 2 січня шиїтського проповідника і активіста шейха аль-Німра, якого влада Саудівської Аравії звинуватили в тероризмі. У той же день сотні людей атакували посольство Королівства в Тегерані.

Напередодні повідомлялося, що влада Саудівської Аравії стратила 47 засуджених за тероризм, у числі яких опинився відомий проповідник і активіст аль-Німр. За версією керівництва країни, він домагався іноземного втручання у справи Саудівської Аравії, а також не підкорявся її правителям і використовував зброю проти сил безпеки.

На думку прихильників страченого проповідника, аль-Німр не мав відношення до тероризму і підтримував лише мирні протести.

В результаті більше тисячі осіб вийшли на вулиці міста Ель-Катіф, незважаючи на діючу в країні заборону на масові акції протесту.

США і ЄС виступили з різкою критикою на адресу влади Саудівської Аравії. Так, глава дипломатії Європейського союзу Федеріка Могеріні підтвердила в суботу, 2 січня, рішуче неприйняття Євросоюзом смертної кари за будь-яких обставин, але особливо у випадках масових страт. А госдепартамент США висловив жаль у зв'язку з стратою шейха-шиїта Саудівської Аравії.