UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія створила ісламську коаліцію проти тероризму

До складу коаліції увійдуть Йорданія, Єгипет, Туреччина, Туніс, Катар, ОАЕ, Малайзія, Пакистан.

Влада Саудівської Аравії оголосила про створення військової коаліції ісламських держав для протидії тероризму, повідомляє "Аль-Арабія". Дії ісламської коаліції будуть координуватися з міжнародними інститутами та іншими державами.

До складу військової коаліції увійдуть 34 держави, а управлятися вона буде з оперативного штабу в саудівській столиці Ер-Ріяді. Також штаб займеться координацією дій з міжнародними інститутами та іншими державами.

До складу коаліції увійдуть Йорданія, Єгипет, Туреччина, Туніс, Катар, ОАЕ, Малайзія, Пакистан. Також згадуються Палестина (як незалежна держава), Сомалі, Нігерія, Марокко і Ємен.

Які саме кроки планує здійснити коаліція для боротьби з міжнародним тероризмом, в заяві не уточнюється. У документі йдеться про необхідність захистити мусульманські країни від "зла терористичних груп і організацій", під якою назвою вони не виступали.

На виступі незабаром після публікації заяви саудівський принц Мухаммад ібн Салман заявив, що ісламська коаліція не буде проводити операції в Сирії та Іраку без законних підстав та підтримки міжнародного співтовариства.

На початку року влада Саудівської Аравії вже сформували арабську коаліції для протидії єменським повстанцям-хуситам, які захопили столицю Сану і великі території в країні. Коаліція веде повітряну операцію проти повстанців, завдяки якій в країну зміг повернутися президент Абд Раббо Мансур Хаді. Тим не менш хусити продовжують утримувати Сану; у грудні сторони конфлікту домовилися про тижневе перемир'я.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".